Изостанци са часова, родитељи на суду

Од почетка примене Закона о основама система образовања и васпитања, који је обавезао школе да покрећу прекршајне поступке против родитеља због неоправданих изостанака деце, покренуто их је 57. Донето је шест одлука, изречене су две новчане казне од по 5.000 динара. Ипак, како су нам рекли у школама, готово све школе и даље имају проблема са изостанцима. Просек – 100 по ученику.

Статистика Прекршајног суда – највише је поступака против родитеља чија деца иду у основне школе, међу којима су и она најмлађег узраста – од првог до четвртог разреда.

"Има случајева да кажу јесте и они су свесни тога да дете није ишло у школу, али да им је дете било потребно да им помогне у домаћинству, у привређивању и да је то у том тренутку било важније, а неки кажу и да су били убеђени да деца иду у школу, најнормалније су се спремала, али нису похађала наставу", каже Милан Мариновић, председник Прекршајног суда.

Докази су пресудни. Од почетка примене Закона о основама система образовања и васпитања, који је наметнуо обавезу школама да покрећу прекршајне поступке против родитеља, покренуто их је 57.

Донето је шест одлука, а два захтева су одбијена, једна пресуда је ослобађајућа, изречене су три опомене и две новчане казне од 5.000 динара.

Ипак, како су нам рекли у школама, ово је крајња мера. Готово све школе имају проблем са изостанцима. Просек је 100 изостанака по ученику. Прича се прво са ђацима и са родитељима. Тако је и у Шестој београдској гимназији.

"Прекршајни поступак сигурно стоји као опција да се покрене, јер нема везе што није обавезна средња школа, јер ако ју је неко уписао, он је преузео обавезу да је и заврши у року и онако како је то прописано", истиче Урош Тепавац, помоћник директора Шесте београдске гимназије.

Предвиђене казне су од 5.000 до 100.000 динара. Међутим, за сада нико није кажњен највишим износом. Став суда је да први пут треба бити блажи, а више казне су за оне који понављају прекршај.

"Када добијете опомену, ви нисте прекршајно кажњавани, јесте прекршајно санкционисани и улазите у регистар прекршајних санкција, али то није казна. Казна је новчана или затвор", објашњава Мариновић.

Бежања са часова на којима се проверава знање има и у основним школама, али више у средњим. И сами родитељи, кажу у школама, све правдају, јер дозвољено је 25 неоправданих изостанака.

број коментара 4 пошаљи коментар
(субота, 16. мар 2019, 06:07)
anonymous [нерегистровани]

smeske

Pa ovo je totalno bezveze, ne moze drugi covek da odgovara za postupke drugog coveka? gde to ima? Dok se ne ucini da dete ne odgovara nista nema od boljitka, jer svako na svojoj kozi mora da oseti odgovornost, ako toga nema deca ce da polude sta ih briga ili da li uopste su svesni da roditelji odgovaraju mislim da deca toga ne mogu da budu svesna da bi ih to nateralo u skolu, pa to ce da bude glavni okidac, dete ce da kaze samo sebi ja ne odgovaram sta me briga onda? zar ne? ko predlaze ove gluposti nije mi jasno? ne spominje se skola u medijima deca ne mogu da cuju da postoji skola osim kao obaveza, u medijima su samo ubistva, spomenite skolu nekad dovedite nekog interesantnog profesora da prica to je resenje, da se zainteresuju a ne da se kazne drugi za njihove postupke....

(петак, 15. мар 2019, 23:08)
anonymous [нерегистровани]

Став

Разредник сам од приличног ауторитета, то не кријем, дјеци је с почетка сметало, родитељима како којем, али су се за ових 6 мјесеци навикли.Родитељ кад дође на информације мора знати којег је датума дијете изостало,које часове и да наведе јасан разлог.Разлоге типа"морао је радити на њиви, чувати брата, и сл."не уважавам.За изостанке по основу болести углавном тражим оправдање љекара и то да родитељ донесе. И опет, на годишњем нивоу, имам 70 изостанака по ученику, још ми ни одјељење није лоше.Колико тек имају они који све пуштају не смијем ни помислити.

(петак, 15. мар 2019, 22:15)
anonymous [нерегистровани]

jasno

Samo neka se proveri ukupan broj izostanaka ove i prošle školske godine. Videćete koliko se povećalo broj opravdanih a smanjilo broj neopravdanih izostanaka. Bruka. Hvala bogu ove godine nisam razredni starešina.

(петак, 15. мар 2019, 21:29)
anonymous [нерегистровани]

Moglo je da bude odlično

Umesto da postane mera koja će roditelje i porodice da dovede u red (a ne samo decu), ova mera će, očigledno, biti korišćena samo za dalju klasnu podelu, jer je jasno da razne kriminalce baš briga za plaćanje. Kazna ne sme da bude novčana, nego pre svega radna (društveno-koristan rad), što bi i bogatim kriminalcima napravilo problem. Takođe, obaveza da roditelj nedelju dana prisustvuje svim časovima deteta. Kazna mora sve kategorije da pogađa potpuno isto, jedino tako je pravedna.