Како научити младе да рационално троше, али и штеде

Неко боље, а неко лошије располаже новцем али званично. Oд недавно деца то уче и у школи а све је више банака које улажу у финансијске обуке посебно најмлађих.

"Јасерштајн" је екипа од шеторо младих и креативних људи која има свој Јутјуб канал. На једном месту све што децу занима, а не желе да питају родитеље, од њих могу да сазнају. Али оно што ни они нису знали јесте шта да раде с новцем кад су почели да зарађују. Први тест - чек који им је послао ни мање ни више него Гугл.

"Када ти стигне тај чек не знаш шта са њим да радиш, одеш у банку. У том моменту није нико од мојих комшија родитеља знао, како се то пише, да ли си ти физичко лице, да ли си ти фирма, како то теби Гугл шаље", објашеава тјубер Милан Инић.

На то питање одговор би сигурно знали њихови вршњаци млади у Аустрији, који то уче у основној школи.

"Морају да науче како да најбоље троше свој новац, колико кошта живот, колико је новца потребно за храну, станарину, када то научимо од малена постаје лакше с годинама да плалнирмао како ћемо трошити плату", каже Нина Фон Гајл из Флип-а.

"Ко тамо заврши факултет са 21, 22 године врло лепо самостално се бави својим финасијама, и врло успешно за разлику од неке наше деце која се још увек ослањају на маму и тату", каже председник Извршног одбора "Ерсте банке" Славко Царић

Искуство западних земља почиње да се примењује и у Србији.

"Што се тиче најмлађих у пракси ће значити да ћемо издати неколико књига што се тиче старијих имаћемо две врсте едукације једна ће бити офлајн едукација и имаћемо доста материјала на интернету", наводи Царић.

А када то савладају, постоје и програми који помажу почетницима у бизнису.

"Нисам довољно информисан по питању финасија, у разговору са својим вршњацима који год да су факултет осим економског нису уопште упућени ни у какве финасије јер некако се сматра ти ћеш да одрастеш и знаћеш све то", објашњава Инић.

Финансијска писменост уведена је прошле године у 34 школе у Србији, али не као нови предмет, већ у склопу постојећих предмета. План је да око 15.000 деце од најнижих разреда науче како да штеде новац, паметно купују, користе картице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво