САЈ и Кобре удружили снаге са америчким Фокама

У Батајници је одржана заједничка вежба припадника Специјалне антитерористичке јединице, батаљона војне полиције Кобре и специјалне јединице америчке морнарице Фоке.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је да је оваква сарадња важна, јер се преносе знања са циљем заштите безбедности грађана.

"Оно што је мени важно, као и претходних година када смо сарађивали, је да учимо једни од других како да се поступа у ситуацијама које у пар секунди могу да одлуче о томе да ли ће то бити питање живота или смрти, да ли ће то бити питање у коме ће сви наши момци да се врате кући живи и здрави што јесте циљ, као и да ли ћемо успети да заштитимо безбедност грађана што је наш основни посао", рекао је Стефановић у бази САЈ-а у Батајници.

Захваливши се министру одбране Александру Вулину и амбасадору САД у Београду Кајлу Скоту, који су присуствовали данашњој вежби, као и припадницима САЈ-а, Кобри и Фока, Стефановић је истакао да заједничка сарадња може да доведе до сјајних резултата.

"Посебна захвалност припадницима америчких Фока, зато што ево већ четврти пут заједно са припадницима САЈ-а, и ове године први пут са батаљоном војне полиције Кобре, изводе вежбу. Имамо прилику да сарађујемо на највишем нивоу и да се уверимо да је ово једна од најбоље опремљених и обучених јединица у свету од које можемо много да научимо", рекао је Стефановић.

Корист за обе стране

Амбасадор Скот је истакао да су овакве обуке подједнако корисне за све јединице.

"Заједно смо у борби против тероризма. Зато заједнички морамо да се конфронтирамо овој претњи и само кроз овакве обуке можемо да упознамо боље једни друге, али исто и да будемо спремни да заједно радимо у будућности", рекао је Скот након вежбе.

Командант САЈ-а Спасоје Вулевић каже да је данашња вежба завршетак заједничке обуке која је одржана у бази САЈ-а.

Ово је, наводи, четврта пут да се организује обука, у сарадњи са Канцеларијом за војну сарадњу при Амбасади САД у Београду и Европском командом за специјалне операције војске САД.

"Циљ ове обуке је подизање безбедносних капацитета Републике Србије - Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране у борби против тероризма кроз размену искустава и добре праксе са сродним јединицама САД-а", рекао је Вулевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи