Брига о бубрезима услов за добро опште здравље

Под слоганом "Здравље бубрега за све" у Србији се обележава Светски дан бубрега. У Србији са болестима бубрега живи око 5.700 људи, а тај број из године у годину расте. Председник Удружења нефролога Србије Радомир Наумовић каже за РТС да су мере превенције и редовне контроле најважније како би се смањиле болести бубрега у будућности.

Процењује се да тренутно има око 850 милиона људи у свету оболелих од бубрега. Председник Удружења нефролога Србије проф. др Радомир Наумовић рекао је за Дневник РТС-а да је број оболелих у Србији само врх леденог брега.

Наумовић истиче да су основни узроци пораста болести бубрега повишени крвни притисак и шећерна болест и да се због тога скоро две деценије говори о епидемији хроничне болести бубрега.

"Болести бубрега носе са собом бројне компликације, као што су кардиоваскуларне болести. Бубрежни болесници обољевају од шећерне болести, хипертензије, а оно што је, такође, пратилац ових болести су анемија и хепатитис Б и Ц", каже Наумовић.

Истиче да су најважније мере превенције које подразумевају едукацију не само лекара, већ и становника свих узраста.

"Редовне контроле су веома важне, преглед урина мислим да свако треба да уради на шест месеци, односно биохемијске анализе једном годишње", напомиње Наумовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи