Недимовић: Безбедност хране на првом месту

Свестан сам да становништво лоше перципира безбедност хране у Србији, али ситуација се мења, истиче министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Додаје да ће Национална лабораторија у Батајници бити кровна у Србији – контролисаће све и радити суперанализе.

Бранислав Недимовић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да је безбедност хране на првом месту, како због грађана Србије, тако и због извоза.

У том контексту је, истиче, веома важна и Национална референтна лабораторија у Батајници која ће контролистаи све.

"Ревизијом Закона о храни добијамо шири опсег надлежности за нашу државну Националну референтну лабараторију, како у погледу млека, тако и у погледу остале хране. Добијамо могућност да имамо једну институцију која ће бити кров и која ће контролисати све. Која ће бити опремљена тако да може да контролише сваку лабараторију која постоји у Србији", објашњава Недимовић.

Лабораторија ће имати потребну опрему да обави све потребне анализе, а иза резултата ће стати држава.

"Држава ће у новоформираној лабараторији у Батајници радити такозвану суперанализу. На тај начин заокружићемо контролу целог система хране, од млека, преко виршли и кобасица до пестицида и микротоксина", нагласио је министар.

Додаје да је свестан да становништво лоше перципира безбедност хране у Србији, па ће зато лабораторија стати на пут таквим спекулацијама.

"Ситуација се мења. Имамо нови Закон о безбедности хране, правилнике које регулишту ову област и могућност да контролишемо све што раде мале приватне лабараторије. Тако ћемо имати контролу и увид над више од 90 одсто најосетљивијег и најрањивијег тржишта хране", нагласио је Недимовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво