Изборима до окончања подела у Јеврејској општини Београд?

Поделе унутар Јеврејске општине Београд, која сад има два руководства, могле би да буду окончане после 17. марта, када се у тој заједници организују нови избори. На ванредној скупштини, која је крајем 2018. организована због сумње да се новац троши ненаменски, изабрано је привремено руководство које још чека упис у регистар Министарства правде, а које досадашње руководство не признаје.

На конференцијама за новинаре заказаним у исто време, готово идентичне оптужбе.

Привремено, односно ново руководство, поручује да је проблем настао када је Савез јеврејских општина инсистирао да све општине достављају извештаје о трошењу новца, па и Београд, Земун и Кикинда, које то избегавају.

"Извршни одбор Савеза је донео одлуку у којoj доток средстава из извора који се односи на финансијску подршку, коју добијамо из Републике Србије, прекинути су док се не доставе конкретни, одговорни, тачни извештаји до последњег динара, шта је и за које намере утрошено", објашњава актуелни председник Савеза јеврејских општина Роберт Сабадош.

На другој страни поручују да је у три општине које нису стале уз привремено руководство 67,8 процената Јевреја у Србији.

Тврде и да нису они ненаменски трошили средства добијена на основу закона којим се враћа имовина жртвама Холокауста без потомака.

"Хоћемо да учинимо значајан отклон или боље да кажем да укажемо на налаз одбора за надзор Владе Републике Србије о управљању и неправилностима које су утврђене у распологању средствима у износу од 950.000 евра од стране Савеза јеврејских општина Србије", каже досадашњи потпредседник Јеврејске општине Београд Аврам Израел.

Ко ће заправо бити на челу београдске општине, могли бисмо да сазнамо 17. марта уколико обе стране пристану на изборе.

Привремени потпредседник Јеврејске општине Београд Брана Поповић истиче да је циљ да се изабере ново руководство које ће преко Савеза и Роберта Сабадоша пријавити Министарству правде, "с надом да ће онда прихватити промену".

"Сви ће имати увид у то шта општина ради, сви ће моћи да учествују у раду општине, већина наших чланова жели да се ствар среди", тврди Поповић.

Досадашњи председник Јеврејске општине Београд Данило Медић има другачији став о заказаним изборима. 

"С обзиром на то да су ти људи и даље у згради Јеврејске општине Београд, а да људи из канцеларије који раде у Јеврејској општини Београд и који су по статуту обавезни да организују изборе не могу ни да уђу у зграду, веће Јеврејске општине Београд ће сутра на седници донети одлуку о даљим корацима", најављује Медић.

У ресорном министарству немају нових одговора. Крајем фебруара, министарка правде рекла је да се чека крај судског поступка, али и увид у све елементе на основу којих би могли да одлуче хоће ли неког регистровати или не.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара