Приоритет очување радних места

Министарство за рад и социјалну политику учиниће све да социјална давања у наредној години буду редовна, а да радници очувају своја радна места, обећава државна секретарка Снежана Лакићевић-Стојачић. Скупштини Србије ускоро ће бити упућен Предлог закона о спречавању злостављања на раду.

Државна секретарка у Министарству рада и социјалне политике Снежана Лакићевић-Стојачић најављује да ће то министарство у наредној години уложити све расположиве капацитете на очување радних места.

Инспекције рада су свакодневно на терену и у протеклих месец и по дана обављено је више од 1.500 контрола, рекла је Стојачић -Лакићевић у интервјуу Танјугу.

Државна секретарка је нагласила да су настојања да се реагује благовремено и адекватно, а тамо где има само индиције за отпуштање радника, да се утврди да ли постоји кршење законских прописа приликом престанка радног односа.

"Радници треба да знају и имају поверење, да ће Инспекција рада и Министарство рада и социјалне политике учинити све да их заштите у оквиру законских могућности и законских прописа", нагласила је Стојачић-Лакићевић.

Држава ће мерама које је најавио премијер Мирко Цветковић утицати на стварање климе и миљеа како би задржали постојеће раднике, подстакли повећање производње и пласман робе на тржишту, истакла је државна секретарка.

Страх од губитка посла најизраженији

Напоменувши да је тешко позивати на одговорност и савест оне који заиста живе на минимуму егзистенције, државна секретарка је истакла да ће Министарство за рад и социјалну политику учинити све да се редовно исплаћују социјална помоћ, дечји додаци, родитељски додаци, инвалиднине, туђа нега и помоћ и све оно на шта више од 500.000 грађана Србије има право.

Стојачић-Лакићевић је најавила да ће Скупштини Србије ускоро бити упућен и Предлог закона о спречавању злостављања на раду, указујући да криза не треба да буде изговор за шиканирање, претње и одустајање од права која су Законом о раду предвиђена.

Државна секретарка је истакла да су у изради предлога тог закона учествовали сви социјални партнери - оба репрезентативна синдиката и Унија послодаваца, и подсетила да је страх од губитка посла најизраженији страх који се јавља на овом подручју, а према последњим истраживањима, јачег је интензитета чак и од страха за здравље.

"Предложићемо Влади Србије да овај закон иде по хитном поступку и на тај начин ћемо још једном показати радницима да ћемо учинити све да заштитимо минимум њихове егзистенције и на крају крајева, уставно право - право на рад", рекла је Стојачић-Лакићевић.

Заједничким снагама ублажити економску кризу

Снежана Стојачић-Лакићевић је нагласила да поред Владе Србије, подстицајне мере има и Национална служба за запошљавање и да је важно да сви раде заједно као тим да би реализовали оно што ће допринети да владине мере ублаже предстојећу кризу.

"Нажалост, нису се стекли услови да се проширено дејство Општег колективног уговора реализује од 1. јануара 2009. године како је предвиђено", рекла је Стојачић-Лакићевић и додала да је економска криза таквог интензитета да у овом тренутку послодавци у Србији не би издржали толико повећање намета, али ни држава, као највећи послодавац, у овом тренутку нема простора у буџету за примену тих одредби.

Министарство рада и социјалне политике сматра да је неопходно радити на томе да се што пре стекну услови за проширено дејство колективног уговора и проналажење начина да радници са најмањим примањима, на неки начин, осете одређено побољшање у наредном периоду, обећала је државна секретрка.

"Радићемо на томе и покушати да се примене тих одредби не продужи у недоглед, а економски тим који је формирала Влада Србије и Социјал-економски савет пратиће кретање финансијске кризе и обавештавати јавност", истакла је Стојачић-Лакићевић.

Стојачић-Лакићевић је указала и на проблем повећаног броја захтева за гашењем привредних субјеката пред Агенцијом за привредне регистре.

"Морамо покушати да те мале привреднике на неки начин охрабримо и стимулишемо, јер гашење сваког од тих привредних субјеката ствара нове незапослене, пре свега оснивача, а онда и оне људе који су у том предузећу радили", рекла је државна секретарка.

У овој години поднето је више од 30.000 захтева за гашење приватних радњи, а очекује се да тај број у децембру буде и већи, што говори о томе да мала предузећа тешко превазилазе ову кризу и да им је неопходна помоћ и подстицај државе.

Социјална давања у 2009. години биће редовна

Државна секретарка је најавила да ће и у наредној години пензије и социјална давања бити исплаћивана на време и према утврђеној динамици.

"Верујем да ће буџет за 2009. бити усвојен до краја 2008. године", рекла је Стојачић и нагласила неопходност и важност усвајања тог документа.

Лакићевић-Стојачић је изразила очекивање да ће новац који ће, нажалост, због рестриктивног буџета недостајати за исплату породиљских одуства и неких других давања, бити надокнађен ребалансом буџета у току наредне године.

Иако пензиони фонд има велики дефицит и за пензије се из буџета издвајају велика средства, држава је, као и министарство, према њеним речима, успела да у претходном периоду исплати пензије на време.

"Исплаћен је и јавни дуг, осим још једне рате за пољопривреднике од око пет милијарди динара, што би требало да буде урађено током 2010. године", подсетила је државна секретарка, нагласивши да је "то оно што сигурно можемо да обећамо" .

Напомињујући да је криза таква да нико буџетом не може бити задовољан, Лакићевић-Стојачић је указала да у овом тренутку морамо бити рационални, смањити трошкове и администрацију и рационализовати државни апарат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво