Како да мотоциклисти буду безбеднији

Почетком пролећа, са доласком лепог времена, повећава се број мотоциклиста и бициклиста на путевима. Саобраћајна полиција најављује појачану контролу, а стручњаци саветују додатни опрез свих учесника у саобраћају. Подсећају и да деци није место на мотоциклу и да ниједна кацига није безбедна за малишане!

 

Прошле године погинуло је 49 мотоциклиста, а већина њих била је млађа од 27 година. Ризик да се страда на мотоциклу је по пређеном километру и до 15 пута већи од оног приликом вожње аутомобилом.

Председник Асоцијације за безбедност мотоциклиста dр Владимир Јефтић напомиње да је сезона вожње двоточкаша кренула нагло и да је потребан додатни опрез свих учесника у саобраћају.

Посебну пажњу требало би да обрате возачи аутомобила.

"Укључите показиваче правца, мотоциклиста никада неће знати куда ћете ви ићи, а то може да значи саобраћајну незгоду. Немојте користити мобилни у току вожње јер вам то у старту смањује пажњу за пола и гледајте ретровизоре", поручује Јефтић возачима аутомобила.

Мотоциклистима саветује да обавезно користите одговарајућу заштитну опрему и наглашава да би у овом периоду, на почетку сезоне, опрема требало да буде што уочљивијих боја.

"Бирајте одговарајућу позицију у оквиру саобраћајне траке тако да вас возачи правовремено уоче и утренирајте себе како бисте наставили безбедно да возите током сезоне", препоручује Јефтић мотоциклистима.

Важно је подсетити и да је вожња деце млађе од 12 година на мотоциклу законом забрањена.

"Немојте их стављати, посебно на скутеру, испред себе – то је јако опасно, посебно код форсираних кочења јер дете у том моменту може чак и да погине. Дечји врат није формиран да користи било какву кацигу нити постоји безбедна кацига за дете", упозорава Јефтић.

Родитељима младих људи, нарочито тинејџера, саветује да и ако одлуче да им купе скутер или неки "лакши" мотоцикл, да се потруде да их едукују и да им обавезно купе и заштитну опрему.

Јефтић напомиње да се за тренинге безбедне вожње могу обратити Асоцијацији за безбедност мотоциклиста, од којих могу да добију и бесплатне савете.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи