Бака Наташа сама међу Албанцима

Косово и Метохија је територија с најмањом стопом повратка на свету. Подједнако је тежак и опстанак Срба у покрајини, нарочито оних јужно од Ибра. У крајевима где су некада били већина, данас живи по једна српска породица. У метохијском селу Брежевику, усамљена је бака која се из Пећи на породично имање доселила 1999. године.

На пола пута између Пећи, где опстаје свега неколико Срба, и Гораждевца, јединог српског села у Метохији, живи Наташа Марковић. На очевини у Брежевику до пре шест година била је са сестром. Данас – сама међу Албанцима.

"Да кажем да сам сигурна овде, то не могу рећи, али да је ситуација нешто боља него што је била раније, то се опет може рећи", каже бака Наташа.

Сећа се времена када није могла да приђе својој кући, нити да у њој спава. Сада спава, али на опрезу. Срби из комшилука отишли су пре две деценије, а њихова имања заузели Албанци.

"Није згодно да ме неко види када излазим, јер кућа остаје сама. Моја се кућа често разбија, често се краде, пљачка, односи све што се може. Нико ни за шта не одговара, ма шта да се деси", каже бака.

Зато нерадо напушта имање. У Пећ одлази неколико пута годишње: да купи намирнице или посети једину пријатељицу.

"Овде продавница у близини нема, то је чак у Пећи, то је далеко. Одавде изаћи није баш толико пријатно, јер ја нисам тамо код асфалтног пута где се народ креће, где су возила, где су људи, где је јавност присутна", каже Наташа.

Живи од социјалне помоћи и баште коју одржава сама. Некада је чувала стотинак коза, данас само две.

"Ту је потребно доста времена, када је особа сама, тако да ми дан буде кратак, некад не стигнем цео дан да седнем да се одморим, то долази тек касно увече", прича бака Наташа.

Одмара се у мраку: светло, каже, не пали јер јој се чини да је тако безбеднија. Гледала би телевизију да нису сви канали на албанском.

Самоћа јој смета, али каже да се човек с годинама и на то научи.

Повратак комшија Срба за њу би била најлепша вест, али је, каже, равна чуду.

број коментара 8 пошаљи коментар
(среда, 13. мар 2019, 09:49)
Petar [нерегистровани]

ccc

Upravo tako, pitam se koliko bi ovih sto pisu iz Nemacke, pa cak i centralne Srbije, sto podrzavaju njenu hrabrost i ostanak izabralo takav nacin zivota. Ona ga nazalost verovatno nije izabrala, vec je tako zadesilo. I sta ce biti rezultat njene hrabrosti za deceniju dve, da li ce je se iko secati?

(среда, 13. мар 2019, 02:36)
GoranD [нерегистровани]

@regee

Zar misliš da bi ona pristala da živi negde u Srbiji van KiM ili kao što predlažeš na sever KiM?Žena je odlučila da živi na svom porodičnom imanju,,kao što smo odlučili i mi koji smo ostali da živimo na KiM i to je naš svet,mi ovde pripadamo i to je naše.Ne shvatam kako vas ne hvata inat i bes što ova žena živi sama, što je uzurpator oterao sve njene komšije oteo im imanje,pa da joj se pomogne da i dalje živi na tom mestu i da se stvarno neko od komšija vratii.A,ovaj predlog je kukavički da je isele u nedodjiju na severu KiM.Bože sačuvaj.....

(уторак, 12. мар 2019, 21:37)
bata [нерегистровани]

majka hrabrost

svaka čast ovoj ženi.

(уторак, 12. мар 2019, 21:35)
pereee [нерегистровани]

hmmm

Ovoj hrabroj zeni dati imanje severno od ibra ili u srbiji, bar praznih mesta ne fali.

(уторак, 12. мар 2019, 21:02)
anonymous [нерегистровани]

Kom

Neverovatna priča o neverovatnoj ženi. Imam osećaj da smo o Kosovu oduvek znali mnogo manje od potrebnog.

(уторак, 12. мар 2019, 20:45)
anonymous [нерегистровани]

Povratak komsija

"Ravan cudu"......ali "čudo"ce se desti zapisano ....na pravdi Boga....samo strpljenja........Baki zelim puno zdravlja i mira........ona je jedna jako hrabra zena!

(уторак, 12. мар 2019, 20:29)
anonymous Lala [нерегистровани]

Kolko vidim,

Slučaj za divljenje , ova hrabra žena je zaslužila da joj se posveti više pažnje .

(уторак, 12. мар 2019, 20:04)
anonymous [нерегистровани]

Пуно је тога што бих хтео рећи...

Али чему речи, потребна су дела...
А године лете као бесне птице...
Добро је то што време уз рад брзо прође...али није добро - што прође.
Мањ то што нам отеше имовину, него што нам отеше младост и радости живота...
Каква лепа и способна жена, а да живот свој онако проводи......