Упозорење РЕМ-у због објаве имејл адреса

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности саопштио је да је упозорио Регулаторно тело за електронске медије на кршење закона, јер је објавило имејл адресе подносилаца пријава у вези са програмским садржајима пружалаца медијских услуга.

Повереник је, такође, најавио да ће, овим поводом, поднети и захтев за покретање прекршајног поступка против РЕМ-а и одговорног лица.

"У поступку надзора недвосмислено је утврђено да је РЕМ, у складу са законским овлашћењима, обавестио подносиоце пријава о исходу поступка, али на такав начин да је одговор доставио на формирану мејлинг листу, сачињену од имејл адреса великог броја подносилаца пријава. На тај начин је сваки појединачни подносилац пријаве дошао у посед великог броја имејл адреса других подносилаца", истиче се у саопштењу.

Како наводи Повереник, значајан број ових адреса је персонализован, јер се састоје од имена и презимена, која су, у појединим случајевима веома карактеристична, тако да се идентитет подносиоца врло лако може утврдити једноставном претрагом по интернету.

"С обзиром на то да за овакву обраду података о личности не постоји законско овлашћење или пристанак лица за обраду, нити су испуњени услови за обраду података од стране органа власти из Закона о заштити података о личности, Повереник је упозорио РЕМ на недозвољену обраду података о личности", пише у саопштењу.

Повереник наводи да је поступак надзора покренуо поводом представке организације ЦРТА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво