Илегалне борбе паса, како ући у траг организаторима

Званично, у Србији има 750 опасних паса. Поставља се питање да ли је то прави број, када се зна да само у Београду има неколико локација где се организују илегалне борбе паса.

Екипа РТС-а снимила је кадрове опасних паса на једном малом острву на Дунаву. Кадрови су смимљени током полицијског надзора када су припадници Речне полције реаговали након пријаве.

Више од 30 "питбул теријера" и "стафорда", али и других раса очигледно се обучавају за међусобне борбе, а о томе говори ринг који је смештен у централном делу острва. Ово је други боравак екипе РТС-а у близини острва које је откривено годину дана раније и случај је пријављен полицији.

Тада су пси били везани ланцима дугачким 10 метара. Да би ушли у ринг тренинг је суров.

"Ту се ти пси изгладне. Онда се доводе неки слабији пси које они нападају, једноставно да би они осетили ту агресију, крв и то све скупа, тај неки убилачки нагон. Та нека агресија код њих провоцира на један начин", наводи Владимир Терзин, доктор ветеринарске медицине. 

Обрачуни животиња са убилачким инстиктом организују се на периферији града, за износ од неколико десетина хиљада евра. После сурове борбе ране се санирају у хирушкој сали, а више од 80 одсто паса угине.

"То су повреде абдомена пре свега, унутрашњих органа, преломи екстремитета и ту је опоравак врло тежак и веома спор. Са друге стране, имамо информацију да се ти пси, тешко повређени, једноставно ни не лече, него се одмах еутаназирају, ", каже Терзин.  

У регистру углавном власнички пси 

Министарство пољопривреде је формирало централни регистар опасних паса, који садржи прецизне податке о томе колико у граду има питбула, питбул теријера, стафорда и америчких стафорда.

"Ту постоји један проблем што су ти пси већином нечиповани, што је по нашем закону кривично дело, тако да може да се нађе и у Кривичном законику. Међутим, пошто су ти пси на крају крајева некаква потрошна роба, нешто што служи за тај ринг, једноставно нису кућни љубимци, у овом регистру који постоји при Министарству пољопривреде углавном су регистровани пси који су кућни љубимци и који имају газде", истиче Терзин.

Продаје се питбул, мужјак црне боје у пуној снази идеалан за борбу, цена је 60 евра. Овако гласи скандалозни оглас постављен на интернет страници, иако су илегалне борбе паса забрањене. То није све. Поједини власници на сајтовима размењују утиске са борби и продају опрему за тренирање. Из Министарства пољопривреде апелују на грађане да пријаве илегалне борбе паса.

Како незванично сазнајемо, само је једна од неколико локација у Београду на којима се организују илегалне борбе паса. Кривични Закон је јасан и предвиђа затворску казну до три године и новчану казну. Тешко је ући у траг организаторима, међу којима, како смо сазнали, има и жена. У 2016. години у Србији је поднето 423 кривичне пријаве, али је поражавајуће да су епилог добиле само две пријаве.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво