Калемегдан без Победника

Калемегдан ће једно време остати без Победника. Споменик има толико оштећења да је неопходно изместити га ради реконструкције. За сада је донета само одлука да се новац обезбеди. Нека од оштећења виде се на снимцима Беобилда.

Град Београд донео је одлуку да се обезбеди новац за реконструкцију споменика Победник на Калемeгдану. Пројекат реконструкције урадили су Завод за заштиту споменика и Грађевински факултет, а извођач ће тек бити изабран.

Споменик ће прво бити демонтиран са постоља, потом реконструисан, а затим враћен као што је урађено са Спомеником захвалности Француској.

Невенка Новаковић из Завода за заштиту споменика културе каже да су изазови многобројни.

"Један од изазова је сама димензија скулптуре која је висока преко седам метара, тако да, када је у питању реконструкција и рестаурација саме бронзане скулптуре, отежано је руковање. Она се стално мора окретати, потребне су приручне дизалице, тако да је то и за вајаре-конзерваторе који ће радити, један веома заниммљив, али тежак посао", објашњава Новаковићева.

Најоштећенији су постоље, спој са бронзаном статуом и стопала. Неки камени блокови ће бити очишћени, а мали број потпуно оштећених биће замењен, за шта ће морати да се нађе одговарајући камен.

Споменик је постављен 1928. године, делимично, на насипу, па се врло брзо накривио. Због тога је од 1989. до 1991. обновљен, а 1996. су ојачани темељи. Ипак, поново је дошло до слегања једног дела темеља.

"Прво ће се изводити радови на самој статишкој санацији, утискивању шипова. Када се то успешно заврши, створиће се услови да се постави скела. Она ће помоћи да се скулптура безбедно спусти на тло", каже Невенка Новаковић.

Споменик ће бити транспортован преко моста испред Сахат капије, али се још не зна где. То ће бити познато када буде изабран извођач радова.

"Испитана је максимална носивост, а потребна носивост је много мања од тога", истакла је Новаковићева.

Интересантна је и историја споменика. После првих договра са Иваном Мештровићем почео је Велики рат и аутор је као аустроугарски држављанин морао да оде из Србије па се дуго веровало да је скулптура нестала. Међутим, Мештривић је пре рата послао модел у Чешку на ливење и тако га сачувао.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи