Незнање и немар уништавају пчеле

Иако је пчеларство економски и еколошки важна привредна грана, у Србији се због незнања и немара последњих година често дешавају масовни помори пчела. Стручњаци упозоравају да би немар могао скупо да нас кошта и подсећају на рачуницу Алберта Анштајна да човечанству од угинућа последње пчеле на Земљи, остаје највише четири године.

Њихово присуство је знак незагађене животне средине а производи лековита и скупа храна. Ипак, мед, млеч и прополис чине тек један одсто онога што добијамо од пчела. Иако четири од пет биљака ниче захваљујући опрашивању пчела, чини се да о њима мало знају чак и они чији приноси зависе од тих инсеката.

"Веровали или не, неки пољопривредници у своје прскалице додају шећер како би 'привукли' пчеле да им опраше воће. То је заиста једна трагедија невиђених размера. Када би ми пчелари престали да се бавимо пчелама, пчеле би угинуле за годину дана, највише две тако што би их савладали паразити пчела или би их погубили у пољопривреди", каже Родољуб Живадиновић пчелар и председник СПОС-а.

О правилој примени пестицида пољопривредници су до сада могли да чују само на обукама чији је број занемарљив. На том нивоу је и бројно стање инспекција које би на терену требало да утврде несавесно понашање и разлоге за масовни помор пчела. Због тога је акценат државе на превентиви.

"Третирање се увек треба вршити у раним јутарњим часовима или касним поподневним часовима значи тамо негде око после 18 или 19 часова поподне када је време без ветра, никако по ветру, такође не у време цветања засада и интензивног лета пчела у најтоплијем делу дана", каже Ненад Милојевић, начелних фитосанитарне инспекције МПШВ.

Што пољопривредници чешће прскају своје засаде пчелари чешће морају да селе кошнице, а то им повећава трошкове.

"Некад се сматрало да је до 10 одсто губитка нормална ствар, сад су ти губици мало већи из свих ових разлога и лоша година и тих климатских прилика. Сад су  већи па иду до 20 и више одсто", каже Владимир Игњатовић, пчелар из Стојника.

Србија на шест становника има једну кошницу што је најбољи резултат на свету. Међутим, производња меда смањена је, са 12. 000 тона 2015. године на 7.000 тона. Ипак, помор пчела није само наша бољка. У области Сечуан у Кини, нестали су сви дивљи и питоми опрашивачи, у Великој Британији одавно нема црне медоносне пчеле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво