Уводи се ред у туризам, нови закони за већа права путника

Пред нову туристичку сезону чека се усвајање најављених измена закона. То са пажњом прате и туристички радници, и угоститељи, и путници, али и власници станова који се издају на дан. Физичка лица која издају собе и станове очекује паушално опорезивање, док је за туристичке агенције предвиђена категоризација – према броју и вредности продатих аранжмана. Циљ је, кажу у ресорном министарству, да се заштите путници.

Новине прописују Закон о туризму и Закон о угоститељству који ће наредних дана бити пред посланицима.

Коментаришући нова законска решења, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић каже за РТС да ће се њима заштитити и путници и они који у овој области послују по закону.

Што се тиче пословања туристичких агенција, поред обавезне гаранције путовања предвиђено је увођење депозита.

"То значи да неће више бити довољна гаранција путовања, односно полиса осигурања, већ ће бити обавезан и депозит. Тиме смо створили правни основ да дође до категоризације туристичких агенција", рекао је Кнежевић.

Објашњава да ће се туристичке агенције разврставати у складу са бројем продатих аранжмана, и у складу са вредностима тих аранжмана, како би се контролисао њихов рад.

Како каже, агенције које продају више аранжмана и то оних који су скупљи, биће у обавези да плате већи депозит и њихова гаранција путовања мораће да гласи на већи износ.

"Циљ је да се направи баланс између вредности продатих аранжмана и гаранција путовања које агенција поседује, да не бисмо дошли у ситуацију да не дође до реализације путовања а да не постоје средства која би се рефундирала путницима", наводи државни секретар.

Новим решењима предвиђен је још један начин за губљење лиценце – уколико агенција у току године добије две забране пословања.

Паушално опорезивање за "стан на дан" 

Ред се уводи и у издавање приватног смештаја у оквиру домаћинстава, будући да није могуће утврдити колико је оних који на овај начин госте туристе.

Истраживање на водећим туристичким дестинацијама показало је да су разлози оних који послују у сивој зони различити.

"Од тога да им нису биле јасне законске процедуре, да не знају који порез треба да плаћају, до тога да се воде тиме – ако се сами потруде да доведу госте, зашто морају да пријављују то преко посредника и плаћају провизију", навео је Кнежевић.

Циљ је да се новим изменама закона они преведу у регуларне токове пословања.

"Ми смо предложили измене закона и да се они убудуће паушално опорезују. Тај закон је крајем прошле године усвојен", рекао је Кнежевић и прецизирао да се то односи на физичка лица која пружају услугу смештаја у домаћој радиности.

Ту спада све присутнији "стан на дан", односно издавање соба, апартмана, кућа у градовима, туристичким дестинацијама и сеоским туристичким домаћинствима.

Износ пореза зависиће од категоризације и промета.

"Ако издајете кревет, апартман прве категорије, тај износ ће се множити са 1, ако је друге категорије множиће се са 0,8, треће са 0,7, четврте са 0,5. Ако издајете смештај у местима која нису категорисана ту ће бити коефицијент 0,5", рекао је државни секретар.

Пословање по закону 

Истиче да је циљ да сви туристи буду регистровани, те се гледало да ова решења буду приступачна јер се од два, три издавања може платити порез за целу годину.

"Сви они који се баве том врстом издавања морају категоризовати објекте. Следећа обавеза је да плате порез, а онда ћемо им омогућити централним информативним системом, Е-туриста о којем ћемо тек говорити, да сами пријаве госте, неће им више требати посредник", напоменуо је Кнежевић.

Поручује да је ово начин да се на цивилизован начин мотивишу они који желе да се баве предузетништвом у туризму, да то раде у складу са законом.

"И да ако се не буде поштовао закон и дође до прекршаја појачамо мере казнене политике јер је нама неопходно да сви који раде у овој области поштују закон", рекао је Кнежевић.

Истиче да нова законска решења доносе још новина усклађених са европском директивом о заштити потрошача – како би они били максимално заштићени. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 03. мар 2019, 15:57) - anonymous [нерегистровани]

Zasto ? Zato.

Pa kad bi ovi koji izdaju stanove placali porez cene bi bile potpuno nenormalne i ovi jadni radnici ne bi imali gde ni da stanuju. Zna to drzava.Uvela bi ona porez i na to da ne trepne jer su joj porezi i akcize glavni izvor prihoda. Drugo sta slabo i radi. Sem emisije na TV i mitinzi.

(недеља, 03. мар 2019, 10:45) - anonymous [нерегистровани]

Стан на дан је мала привреда

Издавање станова је привређивање, а свака уређена земља опорезује сваки облик привређивања. Зашто би хотели и ресторани морали да плаћају порез на приход, а газде станова не?

(недеља, 03. мар 2019, 08:46) - Volimerbienbi [нерегистровани]

Sta daje drzava

Pitam sta ce drzava dati vlasnicima koji izdaju turistima stanove, osim sto.im.namece dazbine? Stanove su.kupili.i.platili poreze, opremili uz placanje pdv-a, cesto da sami ciste. Drzava ce da dodje na gotovo.i.pokupi kajmak? A prica o kategorizaciji je glupost, kao i sigurnost turista. Vi cete da im kazete da je stan xy kategorija (sto znaci sta?) a na sajtu mogu davide svaki cosak stana? I jos procitaju ocene prethodnih turista.. lepo je urediti zakonski neku oblast, ali vasa je namera samo da uzmete pare. Kao i uvek