Пчеле и друге радилице

Пчеларство је последњих година у успону. На југу земље пре две године заштићено је географско порекло власинског меда, а у Бујановцу се повећава број пчелара иако је пласман меда претежно индивидуалан. У тој општини четврти пут је одржан Међународни сајам пчеларства, под називом "Пчела не познаје границе".

Александар Николић из Бујановца има 40 кошница на две локације. Пчеле чува и у граду и на селу. У зимском периоду припрема рамове и нове кошнице за пролеће, када у пчелињаку има највише посла.

"Заиста, то је један леп посао, али изискује много посла, много рада и много улагања", каже Александар Николић.

По једном пчелињем друштву, држава пчеларима годишње даје 720 динара субвенције, а подстицаје им даје и општина Бујановац.

"Ми смо користили неке субвенције, конкретно за производњу сатних основа и погача за прехрану пчела", истиче Мирослав Ристић, пчелар из Бујановца.

Пчелари се углавном самостално сналазе на тржишту и међусобно сарађују.

"Оно што је важно је да су пчелари схватили да морају да укрупњавају поседе, тако да за разлику од пре десетак година када је било 29 кошница, сада има 54 по пчелару. Ми смо број 1 на свету по броју обележених кошница у односу на број становника", наглашава Милутин Петровић, заменик председника Савеза пчеларских организација Србије.

У Бујановцу је регистровано око 7.000 кошница, а четврти пут пчелари из овог краја могли су да размене искуства са колегама из земаља у окружењу, на сајму пчеларства.

"Идемо са тим циљем да промовишемо наше пчеларство, што се и из нашег састава види. Наше удружење је мултиетничко удружење", указао је Зарије Митић, председник удружења "Полен 2012" из Бујановца.

У Удружењу пчелара у Бујановцу, размишљају о заштити географског порекла шумског и багремовог меда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара