Још један систем у ТЕНТ-у смањује загађење

У термоелектрани "Никола Тесла" у блоку А4 у Обреновцу успешно је инсталиран систем за смањење азотних оксида, чиме се у атмосферу испушта мање од 200 милиграма честица по кубном метру.

Модернизацију система смањења испуштања азотних оксида финансирала је Европска унија из претприступних фондова са осам и по милиона евра, а до сада је енергетском сектору Србије донирала 200 милиона евра.

У претходном периоду у термоелектрани "Никола Тесла А" реконструисани су и електрофилтери, уграђени системи за смањење нитрита и пречишћавање отпадних вода.

Шеф делегације ЕУ Сем Фабрици истиче да је Србија са инсталисаним капацитетима у термоелектранама лидер у региону, али да истовремено има одговорност да поштује еколошке стандарде и учествује у спречавању загађења планете и животне околине како би младима оставила здраве животне услове.

"На то се обавезала кроз отварање преговарачких поглавља 15 и 27, а Унија ће наставити да подржава Србију у том послу", каже Фабрици.

Министар рударства и енергетике Александар Антић наводи да "ТЕНТ А са 1.750 мегавата и ТЕНТ Б са 1.300 мегавата представљају кључни ослонац енергетског система Србије.

Те две електране, како додаје, производе 50 одсто електричне енергије у земљи и тако обезбеђују стабилност електроенергетског сектора не само Србије већ и региона.

Директор ЕПС-а Милорад Грчић најавио је тендер за модернизацију блокова А1 један и А2 у термоелектрани "Никола Тесла".

Паралелно се ревитализују хидроелектране, а предстоји и санирање угљенокопа "Тамнава" и "Костолац".

Министар рударства и енергетике Александар Антић је најавио да ће у наредних шест година у електроенергетски систем Србије бити уложено између 700 и 900 милиона евра.

број коментара 0 Пошаљи коментар