Обележен дан када је РС добила први Устав

Представништво Републике Српске у Србији одржало је у Београду свечани пријем поводом Дана Републике Српске и 27 година од проглашења првог Устава Српске, 28. фебруара 1992.

Председница РС Жељка Цвијановић рекла је да је данашњи пријем посвећен обележавању два најзначајнија датума у процесу стварања РС - 9. јануара 1992. када је Република рођена и 28. фебруара исте године, када је добила свој Устав, а на темељу уставности и своје правно, политичко и административно функционисање.

Данас можемо с правом рећи да смо поносни на сваки корак који је РС начинила у 27 година свог постојања и развоја чинећи истовремено поносним и све нас заједно - и оне који су је стварали, и оне који су је након тога развијали, оне који су у време њеног настанка већ били рођени, али и оне који су се родили након тога или ће тек бити рођени, рекла је Цвијановићева.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство што се у Београду обележава дан када је РС добила први Устав.

Био сам један од оних који је пре 27 година дигао руку и дао свој глас за доношење првог Устава Српске, рекао је Додик.

Он је истакао да је српски народ страдалнички народ који се кроз векове борио за слободу и делио ту слободу са другима.

Додик је нагласио да је Српска формирана као одраз слободе српског народа, као и да за Србе нема слободе без државе.

Ароганција међународног фактора, који је имао највећу операцију "спровођења мира", није успела у 20 година да умањи РС. Нешто су нам узели, али нису успели у свом циљу. РС поштује међународно право, поручио је Додик и додао да РС свој пут веже за народно јединство на овим просторима.

Председавајући Председништва је нагласио да је РС загледана у Србију и захвалио српском руководству за помоћ и подршку.

Патријарх: Река Дрина нас не дели, већ спаја

Патријарх српски Иринеј благословио је данашње окупљање, честитавши Републици Српској 27 година постојања.

Он је навео да РС и Србија данас подносе многа искушења од оних којих су им некад били пријатељи и којима су сада "трн у оку".

Искушењима можемо одолети само ако Република Српска буде јединствена, исто као и Србија. Река Дрина нас не дели, већ спаја, поручио је патријарх српски.

Директор Представништва РС у Србији Млађен Цицовић рекао је да су институције Републике Српске чврсто опредељене за успех БиХ који је могућ искључиво уз пуну и верну примену дејтонског Устава.

Он је изразио задовољство чињеницом да и ове године Србија и Српска обележавају заједно ова два важна историјска датума.

Пријему су присуствовали председница РС Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, потпредседници Скупштина Србије и РС, министри у владама Србије и Српске и остали званичници Србије и РС. Пријему је присуствовао и патријарх српски Иринеј, преноси РТРС. 

У уметничком делу програма учествовали су Гудачки састав Бањалучке филхармоније и вокалне уметнице Валентина Милекић, Кристина Ивановић и Ана Марковић Малбаша.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се