Смена директора Дома код Блаца након смрти штићеника

Директор Дома за особе ометене у развоју у селу Трбуње код Блаца Срђан Аничић смењен је након инспекцијских надзора, а после смрти последњег од тројице штићеника. На позицију директора је постављена др Драгијана Тијанић.

Представници Министарства рада саопштили су да је инспекција и пре несреће утврдила низ неправилности у Дому и наложила мере да се оне отклоне, што директор није урадио.

У Дому у Трбуњу, где се налази 80 корисника, нису желели да коментаришу најновија дешавања. Бивши директор Срђан Аничић каже да не жели да даје никакве изјаве док не стигне обдукциони налаз.

Он само наводи да није било пропуста у раду његових запослених и да је одговорно обављао посао. Каже и да је мртвозорник установио да су претходне две смрти наступиле природним путем.

У прокупачкој болници где је довезен Нишлија С. Ђ. рекли су за РТС да је младић био без свести, са модрицама и хипотермијом.

"Санитетом из Блаца у наш Ургентни центар довезен је пацијент у веома тешком стању, долази до срчаног застоја, прекида дисања и после покушаја реанимације пацијент је преминуо", навела је директорка прокупачке болнице др Сњежана Арсић.

На обдукциони налаз преминулог штићеника Дома чекаће се још месец дана.

Министарство рада је саопштило да је извршен ванредни инспекцијски надзор поводом смрти С. Ђ. Утврђено је да директор није поступао у складу са процедуром обавештавања Министарства о инцидентним ситуацијама у Дому, односно о смрти корисника, и да о томе није ни обавестио тужилаштво и полицију у Прокупљу.

Шта је утврђено приликом надзора

Приликом надзора од октобра 2018. године до фебруара ове године у Дому је утврђен низ неправилности, саопштило је Министарство рада.

"Инспектори су утврдили да су услови боравка корисника Дома екстремно лоши, микроклиматски услови у спаваоницама изван зоне комфора и последица нередовног и недовољног грејања објекта, да је постељина и одећа корисника изношена и сезонски неадекватна, да је хигијена простора Дома и лична хигијена корисника на изузетно ниском нивоу, као и да су подови и опрема у спаваоницама у врло лошем стању, иако је и ранијим надзорима налагано да се обезбеди нова опрема", указало је ресорно министарство.

Тим поводом је, како се подсећа, наложено да се по хитном поступку обезбеди редовно грејање и адекватна температура ваздуха у свим просторијама Дома, да се обезбеди промена пода у целом објекту Дома и постави тзв. винил под.

Наложено је и да се обезбеди набавка најмање 50 душека са медицинском навлаком, најмање 40 ормана-гардеробера и 40 наткасни (ноћни сточићи) за кориснике, да се набави потребан број комплета постељина, сезонска одећа за кориснике и да се у најкраћем року изврши дезинсекција, дератизација објекта, кречење свих просторија у којима бораве корисници.

Тадашњи директор није поступио по наложеним мерама, истиче се у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара