Почело мерење 24 алергена

Агенција за заштиту животне средине почела је праћење 24 алергене врсте полена на 20 мерних места распоређених на територији Србије.

Гостујући у Јутарњем програму Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине рекла је да су почели алергени полени дрвећа и да Агенција за заштиту животне средине мери присуство четири до пет поленових зрна, а то су пре свега поленова зрна леске, јове, бреста, кренула је и бреза, а ту су и чемпреси.

"Поједине особе које су алергичне могу имати проблеме, мада концентрације још нису изнад граничних вредности. Са првим лепим данима очекујемо полинацију", рекла је Митровићева и додала да је ово период када грађани траже помоћ како од њих, тако и од алерголога.

Препоручила је да грађани не узимају сами терапије јер се симптоми вирусних инфекција и прехлада често помешају са алергиским реакцијама.

"Агенција има мерења на 20 мерних места, то су углавном већи градови где је популација гушће насељена. Тренутни резултати показују што се полена дрвећа тиче да су мале осцилације, које зависе од количине падавина", каже Митровићева.

Објаснила је да када негде пада већа количина кише онда је спере све нечистоће па и полен.

"Апарат који мери концентрацију полена усисава од осам до 10 литара ваздуха у минути што је просечан удисај човека. То је и поента да се израчуна колико је то поленових зрна у метру кубном ваздуха. Ту се налази и један диск на који се лпе поленова зрна", навела је Митровићева.

Говорећи о највечм алергену амброзији, Митровићева је рекла да креће са цветањем у јулу месецу, акритичне концентрације су у августу и септембру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара