Ниш постаје седиште "Аеродрома Србије"

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да ће влада развијати регионалне аеродроме у земљи и да ће зато Ниш, у коме се налази други по величини аеродром, постати седиште предузећа "Аеродроми Србије".

Михајловићева је истакла да ће држава наставити да улаже у нишки аеродром са циљем да постане резервни за аеродром "Никола Тесла" у Београду.

"Ниш је постао место рачвања ауто-путева, железнице и град у коме се налази други по величини и стратешки веома важан аеродорм", рекла је Михајловић новинарима.

Влада Србије је улагала у нишки аеродром, уложиће још 240 милиона динара и плус изградња торња ће коштати пет милиона евра, навела је Михајловић.

"Ми смо пре неколико година формирали предузеће Аеродроми Србије да би развијали аеродроме, а тада је на нишком аеродрому било више паучине него људи", истакла је она.

Михајловићева је рекла да сада на нишком аеродрому има 300.000 путника годишње и да ће бити настављена улагања како би их било још више, као и да ће до јуна бити потпуно оперативан аеродром "Морава" у Лађевцима код Краљева и за цивилни авиосаобраћај.

"Желимо да Аеродроми Србије буду оператаер свим новим аеродромима, а имаћемо их још. Седиште је прво било у Београду, али нема потребе да то буде Београд. Седиште Аеродрома Србије ће бити у Нишу, будући да нам се у Нишу налази нишки аеродром и да хоћемо да развијемо регионалне аеродроме", нагласила је министарка.

На питање да ли ће бити нових линија на нишком аеродрому, она је рекла да су дошли до закључка да је врло важно да се у складу са законима додатно улаже у одређене линије које могу да помогну развој целог нишког краја и да зато то министарство очекује од града и нишког аеродрома да предложе потенцијалне руте од јавног значаја које би влада могла финансијски да помогне.

"Када направе анализу тих рута и предложе министарству, онда ћемо у влади разговарати у складу са уредбом, расписати тендер за оне који могу да се баве превозом на тим рутама", додала је Михајловићева.

Безбедност на "Коридору 10" на првом месту 

Зорана Михајловић је изјавила да је безбедност на "Коридору" 10 на првом месту и да ће то министарство проверити све и у вези са тврдњама појединих подизвођача да је грчки "Актор" на источном краку уграђивао камен сумњивог квалитета.

Она је одговарајући на питање новинара да прокоментарише те тврдње истакла да се не може пустити ни метар пута ако он није у потпуно безбедан.

"Када се коридор буде завршио и пустио, још најмање четири, пет или више месеци ће трајати провера сваког документа и сваке ствари, свега што је уграђено на коридору или поред њега, са било којом компанијом", поручила је Михајловићева.

Каже да је изградња "Коридора 10" огроман пројекат и да ће зато све до танчина бити проверено.

Како је рекла, сада се добро припрема сваки нови пројекат пре него што почне радове, али то није био случај у претходном периоду када је започета изградња "Коридора 10".

"Много тога се почињало, а да није имало пројекте и друго што је потребено", додала је Михајловићева. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво