Мере и контрола против појаве афричке куге свиња

У Србији није забележена појава случајева афричке куге свиња, а интензивно се спроводе све превентивне мере како би се избегло ширење болести из суседних земаља, речено је Танјугу у Управи за ветерину Министарства пољопривреде.

В. д. директора Управе за ветерину Емина Милакара рекла је Танјугу да је међу тим мерама и одстрел дивљих свиња, започет у складу са планираном динамиком корисника ловишта, која је у надлежности Управе за шуме.

"Он је појачан у свим пограничним подручјима, нарочито ка граници са Румунијом, а суштина је да се смањи популација дивљих свиња као могућих преносилаца вируса афричке куге, и сви ловци су дужни да поступају у складу са упутствима и инструкцијама које је издало Министарство пољопривреде", рекла је Милакара.

Она је навела да до сада није било сумњи, као ни појава случајева афричке куге у Србији.

Такође је истакла да је важно да фармери, односно сви они који узгајају свиње спроводе прописане биосигурносне и хигијенске мере.

"Важно је да не изводе свиње на пашу, да их строго држе у затвореним објектима где ће спроводити редовне мере чишћења, дезинфекције, дератизације јер се на тај начин спречава могући контакт са дивљим свињама и могући пренос вируса", навела је саговорница Танјуга.

Такође, требало би ограничити прилаз фарми свим непознатим лицима, јер вирус може да се пренесе преко контаминиране одеће и обуће.

Ако је од власника фарме истовремено и ловац обавезно је да пре уласка на фарму очисти и дезинфикује опрему.

Забрањене помије 

Такође, исхрана помијама је забрањена јер постоји ризик да се у остацима хране животинског порекла нађе вирус, додала је Милакара.

Храна за свиње треба да буде концентрована, као и да се поставе дезинфекционере баријере на уласку у двориште.

"Сваку промену здравственог стања једне или више свиња власник је у обавези да пријави надлежном ветеринару. Суштина је да се што пре утвди постојање вуируса и на време избегну огромне последице и економска штета", подвукла је Милакара.

Она је навела да је још 2017. године, када је регистрована појава болести у Румунији формиран Национални кризни центар, издате су брошуре, обавештења намењена власницима животиња, корисницима ловишта, ветеринарским станицама…

Такође је додала да је појачана контрола на граничним прелазима са Румунијом, Мађарском, Бугарском где је регистрована појава болести и донете су наредбе, упутства и инструкције које дефинишу обавезе свих учесника, у превенцији појаве афричке куге свиња.

Влада Србије донела је закључак којим су дефинисане обавезе свих органа и институција у поступку спровођења мере заштите.

"Спровођење наређених мере је интензивно на подручју средњег, јужног и северног Баната и подручјима која су угрожена. Управа за ветерину ради редовну контролу спровођења мера преко регионалних кризних центара", додала је Милакара.

На сајту управе могу се такође наћи сва обавештења везана за афричку кугу свиња.

Наредба о одстрелу дивљих свиња 

Смањење популације дивљих свиња најважнија је мера у спречавању појаве заразне болести афричке куге, указују стручњаци и надлежни.

Министарство пољопривреде је зато донело наредбу о одстрелу дивљих свиња.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да је план да се у наредна два до четири месеца популација дивљих свиња редукује чак и за 70 одсто.

Недимовић је навео да хигијенско-здравствени одстрел неће угрозити опстанак популације дивљих свиња, те да је та мера неопходна како би се šто виšе редуковао број евентуалних преносилаца вируса афричке куге.

Он је рекао да нема лека за афричку кугу свиња и да где се та болест појави мора доћи до еутаназије.

У циљу сузбијања и спречавања ширења заразне афричке куге свиња у Србију, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде издало је пре двадесетак дана наредбу о предузимању мера које се превасходно односе на строгу контролу промета и увоза žивих свиња и производа свињског порекла у земљи.

Међу мерама је спречавање продора меса, прерађевина и свега осталог из земаља које имају тај проблем, а šто моžе угрозити žивотињски свет.

Према наредби коју је издало ресорно министарство, увозна дозвола моžже да се изда ако не постоји ризик по здравље žивотиња šто се утврђује у складу са Законом о ветеринарству и Директивом Управе за ветерину којом је јасно прецизирано поступање по сваком захтеву.

Афричка куга свиња је заразна вирусна болест домаћих и дивљих свиња која се преноси контактом зараžених са здравим свињама, контаминираном храном и водом, одећом и обућом, инфицираним предметима и опремом, превозним средствима, стајњаком, глодарима, инсектима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво