О трошку Буџетског фонда прошле године лечено 55 малишана

О трошку Буџетског фонда Србије прошле године је у иностранству лечено 55 малишана, а на анализе и дијагностику ретких генетских болести послата 74 узорка.

О трошку Фонда, за нешто више од четири године постојања одобрено је лечење 141 детета и послато је више од 240 узорака за метаболичко и генетско испитивање.

Председник Лекарске комисије Буџетског фонда Владислав Вукомановић каже да су о трошку фонда долазили и лекари из иностранства да лече децу у Србији, али и да истовремено обуче и колеге у Србији.

"Ми се трудимо да што већи број стручњака долази у Србију јер је ефекат лечења и дијагностике исти као када пацијент оде у иностранство. На тај начин се и наши стручњаци обучавају и едукују да такве интервенције изводе самостално у нашим здравственим установама", рекао је Вукомановић за Танјуг.

Појаснио је да су страни лекари из Русије, али и Немачке, лечили 17 пацијената у Институту за мајку и дете и Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој.

На лечење у иностранство најчешће су ишли пацијенти с неуролошким обољењима – церебрална парализа, затим они који имају ретка обољења можданих крвних судова, оболење очију, локомоторног система, али и срчана обољења.

Пацијенти који болују од церебралне парализе најпре су упућивани у САД, где им је рађена дубока мождана стимулација како би се смањило грчење и бол у мишићима. Касније је успостављена сарадња са "Ацибадем" клиником у Турској.

За најтежа хемато-онколошка обољења пацијенти су упућивани у Немачку, као и за трансплантацију срца.

Сарадња са Немачком 

Вукомановић каже да су добре вести за Србију недавно стигле из Немачке где су се састали српски и немачки министри здравља и где је Јенс Шпан свом колеги Златибору Лончару обећао да ће се немачке здравствене установе додатно ангажовати на лечењу деце с ретким болестима из Србије.

"Добро је да се успостави сарадња с једном тако снажном и медицински напредном земљом као што је Немачка. Они могу да нам пруже подршку у свим областима које су нам потребне када је реч о упућивању пацијената на лечење у иностранство, али и доласку страних стручњака код нас", појаснио је Вукомановић.

Осим из Буџетског фонда, о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање прошле године је обезбеђено лечење и дијагностика ретких генетских болести за 632 малишана.

Деца су о трошку РФЗО-а најчешће одлазила у иностранство на трансплантације јетре, коштане сржи, лечење срца, церебралне парализе, офталмолошких обољења, као и неуролошких оболења.

У РФЗО-у кажу да је новцем који се обезбеђује из буџета Србије прошле године обезбеђена терапија за 53 малишана који болују од МПС1, МПС4, Гошеове болести тип1 и тип3, Хантерове болести, Помпеове болести, Цистиноза, Дефицит тетрахидробиоптерина, Инфантилни облик цероидне липофусцинозе (ЦЛН2), ЛАЛ дефицит, Спинална мишићна атрофија (СМА), СЕГА тумор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво