Обука полицајаца у тактичкој кући и филмској стрељани

Нових 400 полазника Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, заједно са још 1.240 колега, који су тренутно на обуци, током наредних девет месеци имаће на располагању објекте опремљене по европским стандардима, на чак 15 хектара површине.

Министарство унутрашњих послова расписало је конкурс за обуку 400 полицајаца који ће радити на територији Београда. Конкурс је отворен до 18. марта. 

Одзив је као и претходних година изузетно велики, кажу у Центру.

Тактичка кућа, филмска стрељана, сала за борилачке вештине, спортска хала и теретана само су неки од објеката где полазници похађају основну полицијску обуку.

Они су смештени у објекту који је изграђен 1850. године, а грађен је скоро читав један век.

"Центар у Сремској Каменици једина је институција Министарства унутрашњих послова у Републици Србији која се бави основном полицијском обуком. Она је интензивна, захтевна и веома динамична, има много практичног рада. Полазници су веома задовољни и мотивисани да реализују све задатке који се пред њих постављају", каже за Танјуг начелник Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, пуковник Желимир Мрдаљ.

Полазнике обучавају да буду спремни за све изазове које пред њих поставља посао полицајца, а позитивни примери из праксе потврђују да раде добар посао, објашњава Мрдаљ.

Наводи пример двојице полазника 16. класе, који су прошле године током праксе у Београду затекли разбојника, кога су савладали.

"Они су завршили смену током професионалне праксе у својој матичној подручној полицијској управи и кренули кући. Тада су затекли лице приликом извршења кривичног дела разбојништво и спровели грађанско хапшење. Савладали су га, позвали патролу, а док су чекали патролу указали су помоћ оштећеној особи. Дакле, одреаговали су храбро, а пре свега хумано, што су основне вредности које у Центру за обуку негујемо код полазника, будућих полицајаца", каже Мрдаљ.

Од 1967. до 2009. године у објекту у Сремској Каменици постојала је Средња школа унутрашњих послова, а процес трансформације средње школе у Центар за обуку почео је 2005, да би 2007. године била уписана прва генерација полазника Центра.

До сада је у њему обучено 16 класа, а тренутно су на обуци четири класе, коју чини укупно 1.240 полазника.

Обука у "реалном" окружењу 

Обучавају их за све ситуације са којима ће се суочавати током будуће каријере. Најефектнија је обука коју имају у тактичкој кући и филмској стрељани.

Тактичка кућа је комплекс просторија, са комплетно опремљеним станом, ходницима, градским тргом, прилазним улицама које воде до мењачнице, кафића, полицијске станице.

"Све те просторије одговарају реалном окружењу. Покривене су камерама, а свака вежба се снима. Ментори полазнике постављају у најсложеније и високоризичне ситуације, са којима се сусрећу полицајци у пракси. Док једна група учествује у одређеној вежби, остали полазници цео ток вежбе посматрају са платформе изнад целог простора тактичке куће", објашњава начелник Центра за основну полицијску обуку.

Филмска стрељана полазницима омогућава да усвоје знање и вештине неопходне за закониту, безбедну и хуману употребу ватреног оружја које се изводе у ситуацијама које симулирају реалне догађаје из полицијске праксе.

Полазници махом истичу управо те делове обуке као једне од најзанимљивијих и најучинковитијих.

"Практични део обуке веома нам је битан и користан. Поготово нам значи што школа поседује тактичку собу и филмску стрељану, које су опремљене по европским стандардима. У њима нас спремају буквално за сваку ситуацију која може да нас задеси у пракси, па је обука у том смислу свеобухватна", каже Сара Пуцаревић, полазница 6. вода 17. класе Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици.

Пуцаревићева каже да су она и њене колегинице у сваком сегменту обуке потпуно равонправне са својим колегама.

Никола Јоксић, полазник 17. класе открива да је још од детињства маштао да постане полицајац, те да је Центар за обуку оправдао сва његова очекивања.

Осим теоријске наставе, која је свеобухватна, Јоксић посебно истиче практични део.

"Сви овде долазимо са одређеним циљем. Себе видим, као и већина мојих колега, да се једном запослим у Управи криминалистичке полиције. Верујем да ћу трудом, радом и посвећеношћу то и успети", наглашава Јоксић.

Посебно је, каже, захвалан на сарадњи са менторима, који су имали разумевања за све њихове почетницке грешке.

"То је све део обуке, како бисмо били припремљени за будући позив и да наш посао схватимо крајње озбиљно", објашњава Јоксић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво