Које је боје срце твоје

У 4.500 породица смештено је 6.000 деце без родитељског старања. Њих 650 је у институцијама социјалне заштите. "Које је боје срце твоје" назив је хуманитарне кампање организације СОС Дечија села Србије. Циљ је да грађани и организације које желе потпишу трајне налоге како би редовно помагали децу без родитељског старања.

Катарина Крстајић из Фондације СОС Дечија села истиче да је то невладина, хуманитарна организација која брине о деци без родитељског старања.

У Краљеву се налази 14 кућа са 14 СОС породица, које брину о деци од три месеца до 18 година.

Ова фондација пружа и подршку стручних тимова како би деца имала дом пун сигурности и како би могли да се осамостале, рекла је гостујући у Јутарњем програму РТС-а Катарина Крстајић.

Главни задатак им је да врате деци веру у живот и људе јер су она, истиче Крстајићева, не само високо трауматизована већ и долазе из дисфункционалних породица.

"Сарађујемо са Центром за социјални рад како би деца била у контакту са биолошким родитељима", рекла је Крстајићева.

До сада су збринули више од 150 деце, а 11 младих је тренутно на студијама на буџету Републике Србије. "То је значајан показатељ да смо их извели на прави пут", истиче Крстајићева.

У СОС Дечија села не одвајају браћу и сестре, већ праве породице.

"Само одвајање од породице представља трауматичан догађај за дете. Јединствени смо не само у томе што их не раздвајамо, већ и правимо породице за њих јер сматрамо да је породица стуб где дете добија сигурност, заштиту, могућност да буде дете. Континуирано помажемо деци до осамостаљења и правимо индивидуалан план развоја за свако дете", указала је Катарина Крстајић.

Покренута је кампања "Које је боје срце твоје". Појединци и компаније ће моћи да код СОС представника потпишу трајни налог, и на тај начин месечним донацијама помогну деци без родитељског старања. Они ће сваког месеца добијати извештај на шта се троши њихов новац: на хигијену, школски прибор, храну.

Информације о локацијама на којима се налазе СОС представници могу се наћи на сајту www.sos-decijasela.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара