Милиони евра затрпани у отпаду

Према националном истраживању "Управљање отпадом у домаћинствима у Србији" пластична амбалажа чини четвртину отпада у нашим домаћинствима, док су међу амбалажом најзаступљеније једнократне пластичне флаше које сви свакодневно користимо. Више од 70 одсто испитаника је навело да у насељу немају контејнер за рециклажу.

Трећина домаћинстава у Србији већ одваја отпад за рециклажу, а жене су спремније да рециклирају.

"Жене су снажни агенти промена у области животне средине, оне су те које могу да промене понашање у домаћинству, да утичу на доносиоце одлука", наводи Милена Рикановић, шефица Канцеларије Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена.

Грађани Чачка наводе да су спремни да учествују у смањењу отпада, али да је то могуће само из бољу организацију.

Милена Зиндовић из организације "Паметни град" наводи да желе да подстакну грађане да рециклирају али и да смање свој отпад, да смање пре свега употребу пластике у свом животу.

Очекује се да свој допринос дају и компаније. Од рециклиране амбалаже, на пример, праве се и делови намештаја.

"Планирамо пројект поврата старог намештаја управо због рециклаже старог намештаја који иначе заврши у биосфери, овако би се могао поново искористити. Добро је поновно искористити јер постоје неки људи који не могу себи приуштии нови намештај", наводи Хрвоје Драгушница, стручњак за одрживи развој компаније "Икеа".

Србија за сада рециклира тек око пет одсто укупног комуналног отпада, али је проценат прераде амбалаже све већи.

"Директиве ЕУ прописују смањење, односно рециклажу амбалажног отпада до 50 одсто до 2025. године. Наш план и наша уредба у потпуности прати директиве и смернице ЕУ", наводи Филип Абрамовић, помоћник министра заштите животне средине.

Док чекамо да се заиста реализује законска обавеза "загађивач плаћа", Србија, зато што не рециклира, годишње губи око 50 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво