Димитрију Стефановићу уручена награда за животно дело

Награда Задужбине "Доситеј Обрадовић" за животно дело вечерас је, на сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта у Београду, уручена академику Димитрију Стефановићу.

Одлуку о лауреату донео је жири у саставу Војислав Јелић (председник), Славко Гордић, Марко Недић, Драган Симеуновић и Мирко Васиљевић.

Награду је Димитрију Стефановићу уручио Душан Иванић, председник Управног одбора Задужбине "Доситеј Обрадовић".

Председник жирија Војислав Јелић казао је да у време када код нас црквена музика, посебно она православне провенијенције, није имала отворене могућности јавног представљања, нити је била предмет студија у музичким школама и факултетима, музиколог Димитрије Стефановић, академик, окупља младе људе, различитих образовних профила и интересовања, и тако отпочиње дуги процес упознавања и извођења старе музике откриване у византијским, латинским, руским и старим српским рукописима.

"Студијски хор Музиколошког института САНУ, под његовом диригентском палицом, гостовао је у многим земљама широм света - Аустрији, Немачкој, Енглеској, Француској, Швајцарској, Италији. Било је то духовно и етичко узрастање праћено ширењем до тада мало познате православне музичке културе у Европи, али и размена искустава са припадницима других конфесија који су први пут откривали музичку традицију са Балкана. Тај провсетитељски жар деценијама је градио мостове који су повезивали српску културу и православље са културама других народа и вероисповест", казао је Јелић.

Академик Димитрије Стефановић поручио је да дугује велику захвалност жирију који му је доделио признање, али и свим појединцима и установама који су основали и помогли Задужбину Доситеј Обрадовић.

"Ослањање на Доситејеве мисли подсећају нас на велику просветитељску мисију коју је он божијом промисли утемељио. Сви треба да следимо Доситејев пример просвећивања нашег народа јер смо тако благодарни према свом роду", рекао је Стефaновић.

Награду додељује Задужбина "Доситеј Обрадовић" уз подршку Министарства културе и информисања, а састоји се од повеље и новчаног износа.

Добитнику Народна банка Србије дарује плакету са ликом Доситеја Обрадовића.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво