Национална коалиција против дечијих бракова

На иницијативу Координационог тела за родну равноправност и Уницеф у Влади Србије је основана Национална коалиција за окончање дечјих бракова, која ће радити на опцијама безбедног избора за девојчице ромске националности и да се ромски дечаци и девојчице оснаже да мењају постојећу праксу.

Општи циљ Коалиције је да допринесе окончању дечјих бракова у Србији, нарочито у ромској популацији, и то кроз отклањање институционалних и друштвених препрека за спровођење закона, као и промоцију примера добре праксе у партнерству локалних заједница, невладиног, владиног и приватног сектора и медија.

Директорка Уницеф у Србији Ређина де Доминићис изјавила је да рани и дечји бракови представљају озбиљну повреду права девојчица које су више угрожене овом појавом.

Према њеним речима, данас је важан дан, нарочито јер се обележава 30 година од усвајања Конвенције за права детета.

Прича сваке девојчице коју сам срела, а да је рано ступила у брак је пуна бола и жаљења. Традиција сама по себи није штетна, али питање је како друштво посматра ту традицију и како подстиче стереотипе. Један од најважнијих аспеката заштите деце је управо спречавање дечјих бракова, рекла је Доминиђис.

Како је саопштено из кабинета председавајуће Зоране Михајловић, иако су дечји бракови ретки у општој популацији, веома су честа појава у ромској.

Помоћница Михајловић, Јованка Атанацковић указала је да је удаја пре 18. године озбиљно кршење људских права и утиче на право девојчица на здравље, образовање и живот без насиља.

Стога и оснивамо Националну коалицију, да сви заједно удружени допринесемо креирању модела интервенција, оснаживању младих Ромкиња да се образују, јачању локалних ромских заједница, али и бољој координацији на свим нивоима како бисмо дечје бракове искоренили, рекла је Атанацковић.

У Коалицији су и представници Канцеларије за људска и мањинска права, скупштинских одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, као и права деце, Заштитника грађана, Повереника за родну равноправност, Града Београда, удружења Бибија, Тернипе, Праксис, Индиго, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Канцеларије за инклузију Рома, Удружења Рома Нови Бечеј, Републичког завода за социјалну заштиту и УН агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво