Сам свој мајстор, опасност из боце

Особе повређене у експлозији плинске боце синоћ на Звездари нису животно угрожене. Њих троје је и даље на ВМА. Експлозија се догодила када је станар покушао да замени боцу. Проблеми често настају када уместо да плинску боцу замени стручно лице често то радимо сами без додатне провере исправности сигурносног вентила па је безбедносни ризик од експлозије повећан.

У згради у којој се догодила експлозија оштећено је и пет станова. Иако су прописи за коришћење плина у домаћинствима пооштрени, постоји слаба карика због које се овакве ствари дешавају.

После синоћне експлозије плинске боце, стамбена зграда на Звездари у улици Милана Ракића изгледа као да је пала бомба.

Уништен је стан у сутерену, попуцали су прозори на згради, поломљени су штокови на улазним вратима а неколико станара је тешко повређено и превезено на ВМА.

"Јуче је примљено пет пацијената, троје је задржано на лечењу, примљени су на Пластичну хирургију са опсежним опекотинама. Њихово стање је сада стабилно", рекао је Топлица Лепић, начелник клинике за неурологију ВМА.

Како незванично сазнаје РТС до експлозије је дошло у тренутку када је станар у сутерену покушао да замени плинску боцу коју користи у домаћинству .

"Моја мајка и ћерка су остале такорећи заробљене на другом спрату и нису могле да изађу из зграде јер су се врата, која су веома јака, искривила од детонације. Када су покушале да изађу црни дим је куљао ка другом спрату", каже станарка Гордана Трхуљ.

Стан у приземљу зграде иако удаљен од сутеренског простора, знатно је оштећен.

"Од силине ударца су сва врата изашла из лежишта, попуцали су прозори, полица је пала, књиге су биле свуда, малтер је почео да отпада. Стан је изгледао као да је ратно стање", навела је станарка Ана Марија Аранђеловић.

Први су притекли комшије 

Угроженим станарима први су у помоћ притекле комшије из броја 20, који су својим апаратима гасили ватру. Ватрпогасна бригада је стигла на лице места за осам минута и локализовала је пожар, али је постојала опасност да се ватра прошири.

"Сваки пожар ако се не реагује адекватно постоји опасност на ширење на остале станове, по вертикали или хоризонтали", навео је командант ватрогасно спасилачке бригаде Милош Мајсторовић.

У протеклих годину дана ватрогасци су три пута интервенисали због експлозије плина.

Упозоравају да сви уређаји и боце морају бити детаљно прегледани поготово када је реч о сигурносним вентилима. У противном може доћи до истицања гаса а у случају варничења и до експлозије.

Процедуре за коришћење плинских уређаја су пооштрене, у неатестиране плинске боце се не може пунити плин.

Боце морају бити редовно атестиране али проблеми се најчешће јављају приликом испоруке плина. Уместо да плинску боцу замени стручно лице често то радимо сами без додатне провере исправности сигурносног вентила па је безбедносни ризик од експлозије повећан.

"Приликом монтаже сви спојеви кроз које пролази гас морају бити адекватно проверени и затегнути добро. Сви гасови који се користе у домаћинству су обојени тако се мирис осећа приликом истакања. Треба извршити проверу, помоћу сунђера и сапуна, наносимо на делове који могу бити опасни, и видимо да ли се појављују мехурићи", кажу у ватрогасној служби.

Експлозија је оштетила чак пет станова, отпао је малтер до струјне инсталације. Истрага ће показати да ли су плинске боце биле атестиране и да ли је до експлозије дошло због нестручког деловања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво