Предраг Ћирковић: Интелигентно пословање за развој нових идеја

Увезивање података генерисаних из три кључна извора - људи, процеса и података - је главни изазов интелигентног пословање, рекао је Предраг Ћирковић, генерални директор компаније "SAP West Balkans".

На који начин компаније у Србији (и региону) дигитализују своје пословање?

Дигитализације је широк појам и за сваку компанију он је другачији али је видљив тренд да домаће компаније све више области свог пословања помажу технологијом, како у реалном тако и у јавном сектору. Ту свакако значајно доприносе и напори државе у правцу дигитализације. Дигитализација је кључан и неопходан процес да привреда одржи корак са развијеним земљама и остане конкурентна не само у производњи сировина, већ и у стварању производа са додатном вредношћу. Да се у области информационих технологија у Србији напредује показује све већи развој овог екосистема и иницијативе које се спроводе. "SAP" учествује у овим иницијативама и на томе радимо у склопу организације НАЛЕД чија је једна од основних сфера деловања управо дигитализација.

Дигитализација је питање које погађа не само Србију већ и регион, тако нам у тој области предстоји конференција Digital Summit, регионални скуп који ће се овог пролећа догодити у Београду и који ће окупити регионалне и домаће представнике информационих технологија и економије и разменити најбоље праксе и идеје за развој дигиталне економије у региону.

Шта представља интелигентно пословање, како дигитализација побољшава начин рада великих система и на који начин компаније у Србији користе нове технологије?

Оно што је прекретница која омогућава интелигентно пословање је да данас технологију можемо да искористимо за развој нових идеја и њихову имплементацију у компанијама.

Постоје 3 фактора који су битни за управљање било којом организацијом - то су људи, процеси и подаци. Људи су купци, запослени, пословни партнери, добављачи. У процесе спадају интерни процеси, они повезани са купцима и добављачима, као и процеси карактеристични за поједине индустрије. Не треба заборавити на количину података који се генеришу од стране интерних апликација, екстерних апликација и уређаја. Главни изазов интелигентног пословање јесте увезивање података генерисаних из ова три извора и њихово повезивање са људима и процесима. Они који то успеју могу да кажу да интелигентно послују.

Данас доступна технологија треба да омогући компанијама да искористе знање и да препознају податке који им могу пружити конкурентску предност. Иако се говори о најбољим праксама „best practice" успешних компанија, да би оне остале најбоље говоримо о следећем кораку, а то је „next practice".

Комбинација више технологија која даје препоруку за будуће пословне потезе је интелигенција, а "SAP" се управо бави пословним апликацијама и софтверским системима који то омогућавају свим индустријама. Наш производ S/4HAHA је основа за изградњу и она је уједно и темељ интелигентног пословања. Сад већ постоји доста различитих случајева коришћења интелигентних технологија које су уграђене у пословни процес - од унапређења процеса обраде банкарског извода, па до интелигентног урављања уговорима, залихама и процесом продаје и још много тога.

Како изгледа "SAP-ова" визија пословања у будућности уколико се користе све могућности "SAP" система?

"SAP" у својој понуди већ има покривен „end to end" процес, али с обзиром на то да се технологија непрекидно развија, границе се стално померају. "SAP" томе приступа на два начина.

Пре свега улажемо много у развој технологије, а један од начина да се тај корак задржи је и аквизиција компанија чији су производи компатибилни са нашим решењима, као што је био случај са прошлогодишњом аквизицијом компаније Callidus Cloud која у Србији има две стотине запослених.

Други начин је сам приступ изазовима, јер је претпоставка да корисницима није потребна само добра технологија, већ и адекватан приступ проблемској теми. Design Thinking је развијена методологија, која подразумева интегративни приступ иновативним решењима и стављање свих могућности за конкурентску предност у центар бизниса, док се већ испробани и оптимизовани процеси одвијају аутоматски. "SAP Leonardo" је платформа која корисницима помаже да за свој бизнис искористе нове технологије као што су Machine Learning, Big Data, Internet of Things (IoT) и Blochchain. Предуслов новим технологијама је јасна слика вредности коју ове технологије могу да донесу, а до ње се долази Design Technology методологијом којом дефинишете пословне изазове и уз креативне идеје их систематски решавате имплементацијом нових технологија.

Шта пословни резултати "SAP-a" говоре о променама које доживљава пословање великих компанија на глобалном нивоу?

Најважнија новина је раст прихода од Cloud претплата и подршке од чак 38 одсто током 2018. године. То указује на преорјентацију компанија на пословање базирано на "cloudu", чиме се значајно смањују трошкови и штеди време, док се повећава безбедност. Такође, према последњем финансијском извештају, укупан раст прихода "SAP-a" на глобалном нивоу током прошле године је 13 одсто. То је свакако резултат све већег коришћења нових технологија и њиховог препознавања као важног чиниоца у вођењу интелигентног пословања о коме смо говорили раније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво