Усвојена иницијатива о подизању споменика радницима РТС-а

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града усвојила је иницијативу о постављању споменика-меморијала "Зашто" радницима РТС-а страдалим у НАТО бомбардовању. Такође, усвојена је и иницијатива о постављању споменика Мири Траиловић и Јовану Ћирилову, као и иницијатива да две улице у Београду понесу имена Добрице Ћосића и Милорада Екмечића.

Иницијатива за спомен-меморијал "Зашто" усвојена је једногласно, а представници РТС-а и иницијатори – Нада Димитријевић, Светислав Вељковић и Владимир Миленковић навели су да је циљ иницијативе да се обележи место страдања радника РТС-а током бомбардовања.

Споменик ће бити подигнут у складу са идејним решењем које је изабрано као првонаграђено на међународном конкурсу спроведеном 2013. године, а којим је дат изглед целокупног јавног спомен-обележја – ратног меморијала, чији је један део и предмет ове иницијативе, односно споменик са партерним уређењем.

Такође, на седници Комисије усвојена је иницијатива Новице Антића, Гордане Гонцић и Светислава Гонцића за постављање споменика – Мири Траиловић и Јовану Ћирилову.

Како је Гордана Гонцић истакла на седници, Мира Траиловић и Јован Ћирилов су својим радом обележили не само југословенску и српску већ и европску позоришну уметност друге половине двадесетог века.

Стварајући заједно једно ново, авангардно позориште у тадашњој политички и културно подељеној Европи и свету – Атеље 212, који је, подсетила је, први у источној Европи поставио најзначајнији комад 20. века Бекетовог "Чекајући Годоа".

Иницијативу да две улице понесу имена  Добрице Ћосића и Милорада Екмечића поднео је председник Александар Вучић, као грађанин Београда, а у образложењу је навео да се нада да ће се препознати потреба да се на овај начин макар делимично ода дужно поштовање двојици интелектуалаца.  

На седници је усвојена и иницијатива да парк на Сењаку добије име Бранка Параћа Реље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво