Одгајање гусака исплативо

Да је одгајање гусака исплативо, говори пример просветног радника Миклоша Репергера, који пред одлазак у пензију, планира да повећа производњу и отвори мини-кланицу. Гушчари имају и своје смотре, а она светски напознатија у Мокрину одржава се наредног викенда.

Миклош Репергер из Остојићева је наставник физике и хемије у Горњем Брегу и Торњошу, али је и највећи је одгајивач гусака у свом селу.

У пространом дворишту тренутно је око 300 гусака, а пошто је период парења, Миклош очекује да ће их ускоро бити више од хиљаду.

Гуске нису захтевне и највише једу траву, кукуруз, детелину и потребно им је обезбедити доста воде.

"У сваком случају, перје је ту најинтересантније. Доста лепо се то продаје и стога имаш доста користи. То је најважније. Наравно, после се може продати и гушчја маст. Продаје се и џигерица", наводи Миклош Репергер.

Золтан Репергер, Миклошев син, додаје да је његов посао да чува и храни гуске. "Кад је време черупања, помажем женама", наводи Репергер.

На северу Баната по гушчарству је најпознатији Мокрин крај Кикинде, где ће наступајућег викенда бити одржано финале 33. Светског првенства у надметању гусана.

"Двадесетих година прошлог века један лекар је то започео, да кажем да се нека пажња поклања тим надметањима, а ‘86. је основано удружење и такмичење које изгледа као и данас", каже Живица Терзин, председник Удружења "Бело перо" из Мокрина.

У Мокрину је више од стотину одгајивача, а на овогодишњој, како домаћини кажу, светској смотри гусака бираће се најлепше јато, најтежа гуска и гусан.

Неизвесно ће бити у финалној борби белих гладијатора, за које су се након двомесечних квалификација пласирали гусани Маргитарес и Цезар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи