Како "сахранити" стари топломер

Постоје закони који прописују шта да радимо са лековима којима је истекао рок, али не и акта која регулишу процедуру. Министар заштите животне средине Горан Триван каже да је законом прописано да апотеке морају да приме од грађана лекове којима је истекао рок трајања и да их предају фирмама за управљање отпадом.

Нађи Ђекић одавно не треба живин топломер јер има дигитални, па је решила да га преда некоме ко ће на адекватан начин да га уништи. Окренула је много бројева телефона, али није успела. Како Нађа ради у Дирекцији за мере и драгоцене метале, прво је питала колеге.

"И онда сам кренула у истраживања, од СЕТ рециклаже, преко Министарства за заштиту животне средине, који су ме упутили на ЈКП 'Градска чистоћа', а они, опет, на апотеке. Једноставно, нико није могао да ми помогне јер нико од њих није надлежан", рекла је Нађа.

У амбуланти Дома здравља Палилула су жуте пластичне кесе и кутије место где се одлажу употребљене игле, шприцеви, ампуле, газе, завоји.

На зиду је неколико упутстава, а у ходницима и чекаоницама жута стрелица: То је пут који води до централног места у подруму где се дневно складишти око 50 килограма медицинског инфективног отпада који се три пута недељно транспортује у Дом здравља Вождовац, где се уништава.

"Наше особље, које је посебно обучено, а то су спремачице, у одређеним периодима скупљају тај медицински отпад у жуте кесе и односе га у привремена складишта посебним путем. Возачи транспортних возила скупљају из свих амбуланти ДЗ Палилула инфективни медицински отпад и транспортују га ка ДЗ Вождовац", објашњава др Снежана Деспотовић Кушљевић.

Није проблем само живин топломер, већ и лекови којима је истекао рок трајања. Пуна кеса лекова, а нико није надлежан. Чак ни апотеке, а требало би. Сасвим је друга прича када је у питању њихов фармацеутски отпад у које такође спадају лекови којима је истекао рок, али и материјали који се користе за производњу лекова. Годишње то буде око једне тоне. Води се евиденција, одлажу се у обележене контејнере и предају овлашћеној фирми која отпад уништава.

"Закон о управљању отпадом дефинише да све, државне и приватне апотеке преузимају неупотребљене лекове од грађана. Међутим, подзаконски акт који је тренутно у изради, Правилник о управљању отпадом, треба да дефинише начин на који ће тај отпад бити збринут на прави начин. Тачније, треба да дефинише избор оператера, који оператер ће то преузимати и, такође, начин плаћања уклањања овог отпада", истиче Десанка Николић из Апотека Београд. 

После свега намеће се закључак – закон постоји, али недостају подзаконска акта која дефинишу процедуру. Тек када се она донесу знаћемо шта треба да радимо са опасним отпадом, коме ћемо моћи да се обратимо када имамо лекове којима је истекао рок. До тада, ко како одлучи – или у фиоку или у контејнер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво