Први пут у Србији – самопописивање

Пробни попис становништва, домаћинстава и станова спровешће се од 1. до 30. априла на узорку од 260 пописних кругова у 51 општини и граду. За теренско прикупљање података, Републички завод за статистику ангажоваће 85 пописивача.

Триста тона папира утрошено је у попису 2011. године. Прикупљени материјал 500 људи је обрађивало скоро осам месеци. Републички завод за статистику зато спрема новине, а њих ће испробати током пробног пописа у априлу ове године. Уместо са папирним формуларима пописивачи ће у домове улазити са лаптопима.

Начелница Одељења за попис становништва Републичког завода за статистику Љиљана Ђорђевић наводи да се подаци прикупљају помоћу лаптопа, а да пописивачи те податке шаљу директно у базу.

"Уграђене су логичке контроле, тако да је материјал квалитетнији. У реалном времену можемо да пратимо рад пописивача на терену и резултате ћемо објавити много брже", напомиње Ђорђевићева.

Грађанима Београда, Ниша и Новог Сада први пут ће бити омогућено и самопописивање.

Они ће бити на време обавештени, добиће лозинке помоћу којих ће да приступе апликацији за пописивање и сами ће моћи из свог стана, у време које им одговара, да попуне упитинике, каже Ђорђевићева.

Према њеним речима, иста питања која се траже у попису садржаће и упитник како би се тестирао такав начин пописивања.

За пробни попис већ је изабрано 25 инструктора. Они ће обучавати пописиваче и пратити њихов рад на терену.

"Позвали смо грађане који су пунолетни, незапослени и спремни да учествују у попису под условом наравно да знају да раде на рачунару да се пријаве", објаснила је Ђорђевићева.

"За рад у попису не узимамо волонтере. Рад свих ангажованих лица ће бити плаћен", закључила је Ђорђевићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво