Кућа патријарха Павла будући манастир

Родна кућа патријарха Павла у славонском селу Кућанци, откупљена приватним средствима и поклоњена Српској православној цркви, највероватније ће бити претворена у манастир и прихватилиште за старе и немоћне из овог краја, речено у Епархији славонској СПЦ.

У славонском селу Кућанци, родна кућа преминулог патријарха Павла, која је недавно откупљена приватним средствима и поклоњена СПЦ, највероватније ће бити претворена у манастир и прихватилиште за старе и немоћне из овог краја, речено је Танјугу у Епархији славонској СПЦ.

Надлежни епископ славонски Сава, како је речено, обавестио је Свети Синод о куповини имања и о својој замисли да манастир буде основан у славу блаженопочившег патријарха Павла, а потом претворен и у прихватилиште за стара лица који су већинско становништво у том крају.

У селу Кућанци и околини има укупно око 50 домова од чега су већим делом старачка домаћинства повратника и оних који и у време рата у првој половини 1990. године нису напуштали Хрватску.

Епархијски секретар отац Слободан је подсетио да је са досадашњим власницима, породицом Бабић, потписан уговор да до 1. априла 2010. године остану у кући, односно да у њој презиме, и нагласио да епархија у том периоду ништа неће предузимати у смислу нове намене имања српског патријарха.

У селу Кућанци, надомак Пакраћа, где није било ратних сукоба, 1991. године је минирана и порушена православна месна црква Светих апостола Петра и Павла у којој је 1914. године крштен Гојко Стојчевић, потоњи патријарх српски.

Уз благослов епископа славонског Саве у току је прикупљање пројектне документације чиме је практично започео процес обнове и замисли да буде овековечена успомена на патријарха Павла који је преминуо 15. и сахрањен је 19. новембра у порти манастира Раковица у Београду.

У Епархији славонској истичу доброту чачанина Милије Костића који је откупио породничну кућу Стојчевића са окућницом од четири ара плаца и бунаром старим више од 100 година.

Костић је откупљено имање одмах преписао Епархији славонској СПЦ чиме је учинио велико дело за Србе у овом делу дијаспоре од којих су се многи већ јавили да финансијски подрже обнову будућег манастира и месне цркве, наведено је у епархији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво