Лажни медицинари и даље у акцији, на мети пензионери

Све почиње телефонским позивом и углавном се позивају пензионери. Нуде се здравствени прегледи, а онда се испостави да сте дошли на презентацију шерпи. Управо се то догодило пензионерима у Миријеву.

Уместо обећаног бесплатног медицинског прегледа у изнајмљеном простору Месне заједнице у Миријеву, превареним пензионерима је понуђена презентација производа пољске фирме "Велмакс лајф", или боље рећи куповина шерпи, простирки и ћебади.

"Дошли су око 10 часова, када су почели да долазе и грађани и питали шта се дешава. Кажу да су им рекли да могу да обаве преглед каротида и ЕКГ. Видео сам да нема тих апарата и да је ово чиста превара. Та фирма је нудила пензионерима ћебад, усисиваче, шерпе", каже Душан Матић, председник Месног удружења пензионера Миријева.

Удружење пензионера је реаговало и упозорило присутне на превару, а неки од грађана су одустали од презентације.

"Толико сам била бесна. Они су ме звали и тражили да понесем личну карту, ја сам рекла шта ће лична карта кад имам здравствену књижицу. Тражила сам од њих да ми покажу уговор o закупу сале, као и са кол-центром", каже једна суграђанка.

Простор Месен заједнице, дотичној фирми изнајмила је Општина Звездара која има законско право уступања простора привредним субјектима. Простор је изнајмљен два пута по два сата у наредна два дана ради презентације производа.

Надлежни у општини су извршили све неопходне провере – да ли је фирма регистрована у АПР-у, да ли је порески обвезник и да ли су измирене пореске обавезе.

"Провером смо утврдили да је предузеће уписано у АПР-у, да је регистровано правно лице, да је порески обвезник и да нема неких препрека у испуњавању својих обавеза као и било каквих замерки. А наш простор је био слободан", каже Илија Томић из Општине Звездара.

Како истичу у Општини Звездара овако нешто се први пут догодило. До сада није било проблема са изнајмљивањем простора у Месној заједници, с обзиром на то да председник општине има и дискреционо право да простор уступи чак и бесплатно ако је реч о привредним субјектима који се баве друштвено корисним радом, а не остварују доходак.

У Покрету за заштиту потрошача истичу да је у конкретном случају реч о класичној превари по основу рекламирања здравствених услуга. Грађани би требало да се обрате Тржишној инспекцији.

"Најбоље би било да група од најмање десетак пензионера поднесе колективну пријаву Тржишној инспекцији", каже Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача Србије.

Од директора дотичног предузећа РТС није могао да добије коментар, јер је речено да је одсутан. У регистру за изнајмљивање простора Општина Звездара јасно се види да је предузеће најавило општини презентацију својих производа, у самом регистру је назначен и намештај који је потребан за ову намену. Очигледно је кол-центар дотичног предузећа пензионерима проследио другачију поруку која се односи на бесплатне прегледе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво