Заштитник грађана упозорава

Око пола милиона становника Србије, према последњим подацима Владиног Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, није у стању да задовољи минималне егзистенцијалне потребе, упозорио је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 20. фебруара Светског дана социјалне правде.

Заштитник грађана је у саопштењу навео да према подацима тог тима, линија апсолутног сиромаштва износи 12.045 динара месечно по потрошачкој јединици, а потрошњу нижу од тог износа имало је 7,2 одсто становника Србије.

"Ови подаци упозоравају да сиромашних у Србији и даље има, да су ризику од сиромаштва највише изложени млађи од 18 година, а то потврђују и налази Савета за права детета", рекао је заштитник.

Пашалић је истакао да је, упркос захтевима штедње, обавеза државе и јавне власти да настави да развија и улаже у услуге подршке за децу, младе и старе, да ојачава и шири права из области социјалне и здравствене заштите, да у буџету увећава издвајања за најсиромашније.

Навео је да је потребно развијати узајамну подршку, партнерство и сарадњу свих чланова у заједници како би се утемељило друштво засновано на солидарности, праведности, слободи и једнакости.

Једино такво друштво може допринети развоју емпатије међу грађанима такође неопходној у превладавању изазова социјалне неправде и смањењу јаза између различитих друштвених слојева, указао је заштитник.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво