Усвојен план рада на обнови Хиландара

На седници Комисије за Хиландар, којом је председавао министар културе и информисања Владан Вукосављевић, усвојени су извештај о извршеним радовима у 2018. години и план радова за 2019. годину, чиме су усаглашени оквири за даљи наставак обнове најзначајнијег српског манастира.

Комисија је констатовала да су завршени комплетни рестаураторско-конзерваторски радови на Белом конаку и да је објекат стављен у функцију, да су у складу са планом изведени радови на кровној конструкцији Трпезарије са кухињом, као и да су започети припремни радови на Дохији и Игуменарији са параклисом.

Чланови Комисије су се сложили да је у складу са предвиђеном динамиком Покрајински завод за заштиту споменика културе Петоварадин спровео конзерваторско-рестаураторске радове на трону Богородице Тројеручице.

Министарство културе и информисања је за наставак радова на обнови манастира Хиландар за 2019. годину издвојило 80 милиона динара.

Планом рада у 2019. години предвиђени су наставак радова на реконструкцији Трпезарије са кухињом, као и наставак припремних радова на Дохији и Игуменарији са параклисом који подразумевају ојачање, осигурање и демонтажу делова који су склони паду како би се приступило конзерваторским радовима на том објекту.

Седници су, поред министра Вукосављевића, присуствовали чланови Комисије: помоћник министра за културно наслеђе и заменик председника Данијела Ванушић, проф. др Владета Јанковић, епископ жички Г. Јустин, академик Димитрије Стефановић, проф. др Зоран Ракић са Филозофског факултета у Београду, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин Зоран Вапа, директор Задужбине Светог манастира Хиландара Миливој Ранђић, Владимир Тријић из Народне библиотека Србије, архитекта проф. др Мирко Ковачевић, архитекта Драгољуб Тодоровић, сликар Владимир Булајић из Републичког завода за заштиту споменика културе Београд и Светислав Николић, доцент Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара