Образовање кључно за независност и интегритет правосуђа

Правосудно образовање је кључно за независност и интегритет правосуђа, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, након обиласка радова на реконструкцији зграде Правосудне академије у Београду, које финансира ЕУ.

Сем Фабрици је оценио да ће Правосудна академија бити "храм образовања у систему правосуђа" и навео да Србији, као и свим земљама, треба независно и одговорно судство са интегритетом.

"За то је кључно образовање", нагласио је Фабрици и додао да је Европска унија за реконструкцију Академије обезбедила 2,7 милиона евра бесповратних средстава.

Радове на реконструкцији обишли су и министарка правде Нела Кубуровић и директор Академије Ненад Вујић.

Додао је да се ове године навршава 10 година од усвајања Закона о Правосудној академији која је почела са радом 2010. године, Кубуровић је оценила да је она оправдала добијено поверење и одговорила на све изазове, пре свега кроз обуке које су спроведене за носиоце правосудних функција, али и за нове правосудне професије (јавни бележници и извршитељи).

Према њеним речима, Правосудна академија највећи значај има у домену јачања независности судства, стручности и ефикасности, а то је како је рекла, бити истакнуто кроз ревидирани Акциони план за Поглавље 23.

"У складу са прелазним мерилима, обука ће бити један од критеријума на основу којег ће се вршити евалуација рада судија. Са друге стране ће се проценити колико програм који спроводи Академија и стручност предавача утичу на квалитет и вештине које носиоци правосудних функција треба да имају", указала је Кубуровић.

Наводећи бројне активности ове институције и обуке које је успешно организовала, Кубуровић је нагласила да је прошле године, без иједне примедбе, Академија спровела и конкурс за пријем приправника у судове и јавна тужилаштва.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић навео је да ће након реконструкције зграда Правосудне академије у Улици Светозара Марковића имати 12 различитих сала за едукације и за рад радних група.

"Ту ће бити и суднице за симулације суђења које ће бити увезане за учење на даљину и за комуникацију са сличним институцијама у Европи.

На тај начин читав рад правосуђа ће бити унапређен и у домену стручности и у домену ефикасности", рекао је Вујић.

У име Правосудне академије, директор институције уручио је признања Фабрицију и министарки правде за подршку на овом пројекту.

Радове на реконструкцији зграде, од 3.000 квадратних метара, почели су 1. фебруара ове године и предвиђено је да трају 12 месеци.

Нове просторије треба да допринесу ефикаснијем функционисању Правосудне академије, и да омогуће спровођење великог броја континуираних обука.

ЕУ је такође обезбедила средства нову ИКТ опрему према техничким захтевима и потребама развијања документационо информационог центра који обухвата бројне базе података.

Ту ће бити похрањена база података сталне обуке, испита за пријем корисника почетне обуке, испита за судијске и тужилачке приправнике, евиденције корисника обука, ментора и предаваца, база судске праксе и друге базе података и регистре који се образују ради унапређења рада Правосудне академије.

На тој институцији почетну обуку пролазе будуће судије и тужиоци, док су за носиоце правосудних функција и правосудних професија обезбеђене континуиране едукације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се