Вучић најавио револуцију у болницама

За Институт за мајку и дете у Београду биће издвојено 263 милиона динара, за изградњу новог стерилног блока, односно одељења за трансплантацију коштане сржи, најавио је председник Србије Александар Вучић, после обиласка те установе. Вучић је изјавио да ће и Србија морати значајно да повећа плате у здравству, као што је то урадила Румунија, да сви здравствени радници не би отишли да раде у Немачкој.

"Данас смо се договорили, у петак ће имати новац на рачуну – 263 милиона динара за још један стерилни део у Институту, да бисмо још више деце могли да лечимо", рекао је Александар Вучић новинарима.

Вучић је изнео и податак да су у Институту "Др Вукан Чупић" од оснивања урађене 294 трансплантације коштане сржи.

"Та деца су толико дивна... не можете да се не дивите њиховој храбрости. Када вама дође да заплачете, дође вам да се постидите, када видите њихову храброст", рекао је Вучић.

Председник Србије је навео да је у Институт до сада уложено 142 милиона динара, а да ће у комплетну обнову бити уложено још око 20 милиона евра.

"То је огроман новац, и као што у Лозници дајемо 30 милиона евра у болницу, улажемо у Ваљеву, у нову зграду Инфективне клинике у Београду, у нове клиничке центре. У року од две до две и по године очекујемо недвосмислено видиљиво, на сваком кораку, буквално револуцију у нашим здравственим центрима, болницама и клиничким центрима", истакао је Вучић.

Додао је да је дирљиво видети љубав лекара и медицинских сестара, али пре свега мајки, према болесној деци, која се храбро боре за живот и будућност.

Поносан је, додао је, на наше лекаре који су обезбедили да људи из света доводе децу на лечење.

"За државу је важно да додатно појачамо могућност останка наших лекара и сестара, кроз даље повећање плата. И то убрзано. Да их замолимо да се и даље труде и боре за нашу децу као и до сада", рекао је Вучић. 

Испричао је новинарима да је, током обиласка, упознао два дечака, Огњена и Златана, који се, уз своје мајке, јуначки боре за то да гледају и играју фудбал у будућности.

"Надам се да ћу имати прилику да им будем гост када оздраве. Уверио сам се да имају снажне мишиће и сигуран сам да ће успети да победе болест. Желим њима и свој деци брз и успешан опоравак", рекао је Вучић.

Председник је фотографију са Златаном објавио на свом Инстаграм налогу "Будућност Србије".

"Имао сам част да упознам правог супер хероја, малог, храброг борца, Златана", написао је председник испод фотографије, која је, како се наводи, направљена по жељи Златанове мајке и самог дечака.

"У циљу даљег развоја трансплантације матичних ћелија хематопоезе код деце, потребно је повећати постојеће капацитете стерилног блока у Институту за здравствену заштиту мајке и детета. Данас је договорено да Влада Србије неопходна средства за проширење уплати ове недеље", навео је председник који је Златану обећао да ће заједно играти фудбал када он оздрави.

Са председником, Институт су посетили министар здравља Златибор Лончар, градоначелник Зоран Радојичић и директор Канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић.

Директор Института Радоје Симић истакао је да је та установа највећа дечја болница у овом делу Европе, у којој се лечи највећи број деце са малигним болестима, који су најтежи болесници, и једини центар где се ради трансплантација коштане сржи. 

Појаснио је да болница има стерилни блок капацитета четири кревета, а договор је да се, уз план и пројекат који је готов, изгради ново одељење за трансплантацију коштане сржи, нови стерилни блока са осам кревета.

"То није само дуплирање капацитета већ и побољшање услова. Са тим ће нам бити потребно више лекара и сестара, како би се деца овде успешно лечила, да не морају да иду у иностранство", подвукао је Симић.

Како је рекао, тиме ће се добити максимални услови и заокружиће се комплетно лечење деце, од дијагностике и ако буде потребе за трансплантацијом.

"Биће услова и надам се да ћемо моћи то да имамо за годину и по дана, јер пројекат већ постоји", рекао је Симић. 

"Значајно ћемо повећати плате у здравству"

Говорећи о платама у здравству, председник Вучић је изјавио да ћемо и ми морати значајно да повећамо плате, као што је то урадила Румунија, како сви здравствени радници не би отишли да раде у Немачку.

"Румунија је повећала драматично плате својим лекарима и медицинском особљу, то ћемо морати и ми да урадимо, јер ће сви да оду у Немачку", рекао је Вучић новинарима.

Како је рекао, тежак је ту посао када се стартује са позиције најнижих примања у Европи.

"Сад смо први пут у јануару успели да претекнемо БиХ, морате да разумете да смо ми имали и по 50 евра нижа примања од БиХ, дакле први пут смо то успели да смањимо разлику и односу на Црну Гору и да се приближавамо неким другима у региону који су у ЕУ."

Вучић истиче да нам је много људи отишло и то стручни кадрови и образовани људи.

"Отишле су и занатлије, имамо као земља велику штету због тога и сада морамо да урадимо све што можемо да сачувамо што већи број људи зато и говоримо о стипендирању, покушавамо да уговорима о специјализацији сачувамо људе овде, али и већем запошљавању у нашим здравственим центрима, модернизацији наших центара и повећању примања", навео је Вучић.

Подсетио је да је држава ове године ишла са 10 до 15 одсто повећања примања и истакао да је то кумулативно када се погледа, пре смањења, око 40 одсто повећања.

Напоменуо је да одлазе и људи из Хрватске и то двоструко више, али то не значи да треба да се радујемо или тугујемо, већ да треба да говоримо о нашем проблему.

Када све ово урадимо, онда ће постојати сви услови за најбоље лечење у нашој земљи као у немачким и скандинавским градовима, додао је Вучић.

Председник Србије је најавио да ће бити запослен и већи број лекара и медицинских сестара у Институту за мајку и дете, али и другим здравственим установама.

"Медицинске сестре раде најтеже послове" 

Каже да има 9.000 медицинских сестара на чекању и да ће се ићи на то да се запосли бар 2.000 или 3.000 њих у наредне две године.

Вучић је нагласио да медицинске сестре раде најтеже послове, од тешких повреда у саобраћајним несрећама и слично и најтежих болести.

Председник је нагласио да може више да се улаже у здравство зато што имамо у државној каси више пара, али и да му и даље није јасно на шта се све троши 2,3 милијарде динара намењених здравству.

Истакао је да без обзира на то види помаке у здравству који ће у наредном периоду бити још већи.

"Зато је важна стабилност буџета и да се расипамо, али за овакве пројекте вам никад није жао да уложите новац, јер то значи шанса за бољи живот деце и старијих суграђана", нагласио је Вучић.

Додао је да, са друге стране, када види да неки радници штрајкују тражећи веће плате, може само да каже да буџет није ћуп из кога свако може да узме колико му треба, јер ако некоме дате више, другоме морате да узмете. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво