Повлашћени адвокати одлазе у прошлост?

Почео је да ради кол-центар Адвокатске коморе Србије (АКС) за додељивање бранилаца по службеној дужности. Председник АКС Виктор Гостиљац објашњава за РТС да неће бити "прескакања" адвоката јер ће систем по аутоматизму бирати првог наредног адвоката који се налази на списку. Адвокати не треба да брину јер неће бити додатног лиценцирања, додаје Гостиљац.

Досадашњи начин додељивања адвоката остављао је простор за злоупотребе и корупцију. Наиме, оптуженом који је стекао право на бесплатну одбрану полиција, тужилац или председник суда у обавези су да обезбеде браниоца по службеној дужности и да те браниоце позивају по редоследу са списка који им је достављала надлежна адвокатска комора.

Из Адвокатске коморе Србије годинама тврде да су многи кршили Закон, да нису поштовали тај редослед и да су фаворизовали неке адвокате – чешће их ангажовали од других како би им омогућили да од државе зараде годишње и милионске износе и онда с њима делили тај новац.

Такође, постојали су и случајеви да су органи фаворизовали адвокате који би радили у интересу органа који води поступак, односно доприносили да њихов клијент буде осуђен.

С тим проблемом упознати су и Високи савет судства, Мисија ОЕБС-а у Србији и многи други. Председник Адвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац каже за РТС да је досадашњи систем представљао рак-рану српског правосуђа и изазивао незадовољство грађана и адвоката.

"Имали смо потпуно нетранспарентан процес додељивања адвоката, а највише су трпели грађани који нису имали адекватну одбрану", истакао је Гостиљац.

Према његовим речима, кол-центар АКС потпуно искључује људски фактор јер орган поступања на основу протокола ставља систем у погон, а са списка се бира први следећи адвокат.

"Неће моћи да буде прескакања" 

Полиција, тужилаштво и судови често кажу да им се поједини адвокати који су на листи бранилаца по службеној дужности не јављају или да кажу да не могу да се одазову.

Гостиљац каже да Комора има право да неког скине са списка бранилаца по службеној дужности ако дуже време одбија одбрану.

"Сада, када оператер окрене адвоката, разговор ће остати забележен, снимљен и моћи ће да се чује зашто неће или не може. Сваки адвокат, комора или суд моћи ће да изврши контролу система – да ли је дошло до прескакања. Али тога неће бити јер систем увек бира првог наредног са листе", истиче председник АКС.

Гостиљац напомиње да адвокати неће морати да прођу додатна лиценцирања по овом новом систему.

Одговарајући на питање да ли ће се мењати критеријуми за то ко ће моћи уопште да ради службену одбрану пошто поједини замерају што и почетницима може да западне одбрана најтежих кривичних дела, Гостиљац каже да неће бити промена.

"Законик не поставља ограничења у том смислу, свако ко је адвокат, ко је положио правосудни испит има довољно квалификација, може да пружа адекватну одбрану", истиче председник Адвокатске коморе Србије.

Увођење кол-центра финансирала је Мисија ОЕБС-а у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво