Депресија – најчешћи узрок самоубистава међу младима

Самоубиство 12-годишњака код Медвеђе, поново је покренуло питање зашто деца одлуче да дигну руку на себе и препознајемо ли упозоравајуће знаке. Статистика показује да годишње око хиљаду људи дигне руку на себе, а скоро сваки трећи малолетник. Главни узрок самобистава међу младима јесте депресија.

Самоубиство дванаестогодишњег дечака било је повод да се наша колегеница, Ан Мари Ћурчић, чија је ћерка извршила самоубиство, обрати премијерки.

"Када ће Влада усвојити Националну стратегију за заштиту менталног здравља превенцију суицида, које ће се мере предузети по питању едукације и деститматизације особа са менталним потешкоћама и шта је се урадити по питању системске подршке породицама које су доживеле губитак", нека су од питања упућена Ани Брнабић. Премијерка позива на разговор и каже да од тога нема много важнијих тема.

Десетине младих и деце годишње позове Национални СОС дечији телефон, са идејом самоубиства. Старосна граница се, кажу саветници, смањује. Јављају се углавном млађи адолесценти.

"Када им се отворе неке друге могућности, када се та тема проради и они некако дођу до закључка, можда смо само имали срећу па је било тако у овим нашим саветодавним разговорима, да то није била дефинитивна одлука. Био је један случај кад је било баш онако ризично, нешто на крову неке зграде, неки момак од 17 година, мислим да је било доста ризично, али да се прича добро завршила. Мислим да је чак био и фидбек да се после неког времена та млада особа јавила да каже да је сада боље", каже Жељка Бургунд, руководилац Националне СОС линије.

Критика, нпр, због лоших оцена, лоши односи у породици, одбацивање другара, само су окидач, кажу струцњаци, да се дете одлучи на самоубиство. Стварни разлози су много дубљи, њему нејасни, а родитељи их често не препознају.

"Деца су личност од рођења и родитељи морају то пре свега да схвате и да дају две ствари. Прва ствар је љубав, друга ствар је граница. Ако дате детету љубав, ви сте завршили посао за цео живот, ако му дате адекватну границу, биће добар човек који ће се укљуцити у друштво. У здравој породици ви никада нећете дозивети да дете дигне руку на себе или да дете не успе у животу", каже прим. др Ивица Младеновић са Института за ментално здравље "Палмотићева".

Много је више покушаја самоубистава, него што бележи статистика, јер обично остају породична тајна.

"Мислим да као друство треба да се потрудимо да некако системски решимо то питање, да направимо кампање, да направимо едукације да оваква врста услуга буде широко доступна деци да се о развојним потешкоћама, тешким мислима и страховима не прича као о нечем лошем, него као о нечем што се свакоме може десити", напомиње Жељка Бургунд.

"Све што је покусај самоубиства тровања, скок или било шта, треба јако озбиљно схватити и то се зове апел феномен, то је знак – мени није добро, мени треба помоћ. У стртатегији мора да се фокусира породицама, мора да се фокусира рад са дететом, мора да се фокусира рад са породицама како да они препознају потребе детета како се не би дешавале трагедије", рекао је Младеновић.

Трећина младих која једном дигне руку на себе, то покуша поново. Кад не добију помоћ, смрт виде као једино решење .

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво