Депресија – најчешћи узрок самоубистава међу младима

Самоубиство 12-годишњака код Медвеђе, поново је покренуло питање зашто деца одлуче да дигну руку на себе и препознајемо ли упозоравајуће знаке. Статистика показује да годишње око хиљаду људи дигне руку на себе, а скоро сваки трећи малолетник. Главни узрок самобистава међу младима јесте депресија.

Самоубиство дванаестогодишњег дечака било је повод да се наша колегеница, Ан Мари Ћурчић, чија је ћерка извршила самоубиство, обрати премијерки.

"Када ће Влада усвојити Националну стратегију за заштиту менталног здравља превенцију суицида, које ће се мере предузети по питању едукације и деститматизације особа са менталним потешкоћама и шта је се урадити по питању системске подршке породицама које су доживеле губитак", нека су од питања упућена Ани Брнабић. Премијерка позива на разговор и каже да од тога нема много важнијих тема.

Десетине младих и деце годишње позове Национални СОС дечији телефон, са идејом самоубиства. Старосна граница се, кажу саветници, смањује. Јављају се углавном млађи адолесценти.

"Када им се отворе неке друге могућности, када се та тема проради и они некако дођу до закључка, можда смо само имали срећу па је било тако у овим нашим саветодавним разговорима, да то није била дефинитивна одлука. Био је један случај кад је било баш онако ризично, нешто на крову неке зграде, неки момак од 17 година, мислим да је било доста ризично, али да се прича добро завршила. Мислим да је чак био и фидбек да се после неког времена та млада особа јавила да каже да је сада боље", каже Жељка Бургунд, руководилац Националне СОС линије.

Критика, нпр, због лоших оцена, лоши односи у породици, одбацивање другара, само су окидач, кажу струцњаци, да се дете одлучи на самоубиство. Стварни разлози су много дубљи, њему нејасни, а родитељи их често не препознају.

"Деца су личност од рођења и родитељи морају то пре свега да схвате и да дају две ствари. Прва ствар је љубав, друга ствар је граница. Ако дате детету љубав, ви сте завршили посао за цео живот, ако му дате адекватну границу, биће добар човек који ће се укљуцити у друштво. У здравој породици ви никада нећете дозивети да дете дигне руку на себе или да дете не успе у животу", каже прим. др Ивица Младеновић са Института за ментално здравље "Палмотићева".

Много је више покушаја самоубистава, него што бележи статистика, јер обично остају породична тајна.

"Мислим да као друство треба да се потрудимо да некако системски решимо то питање, да направимо кампање, да направимо едукације да оваква врста услуга буде широко доступна деци да се о развојним потешкоћама, тешким мислима и страховима не прича као о нечем лошем, него као о нечем што се свакоме може десити", напомиње Жељка Бургунд.

"Све што је покусај самоубиства тровања, скок или било шта, треба јако озбиљно схватити и то се зове апел феномен, то је знак – мени није добро, мени треба помоћ. У стртатегији мора да се фокусира породицама, мора да се фокусира рад са дететом, мора да се фокусира рад са породицама како да они препознају потребе детета како се не би дешавале трагедије", рекао је Младеновић.

Трећина младих која једном дигне руку на себе, то покуша поново. Кад не добију помоћ, смрт виде као једино решење .

број коментара 8 пошаљи коментар
(уторак, 19. феб 2019, 17:07)
haleluja [нерегистровани]

uzas

ekonomski status nema nikakve veze... jednostavno nas narod previse osudjuje, kritikuje i to ubija nekog...nismo svi isti ima dosta osoba koje su osetljivije. niko ne brine o vlasti i bitnije teme vec vode racuna o tracevima itd... i za sto godina nas narod nece evoluirati.zaostali smo previse!!

(уторак, 19. феб 2019, 10:13)
anonymous [нерегистровани]

Društvo

Prvo mlade zaposliti maksimalno da rade da uče i da nemaju vremena za ovakve gluposti i to je moje rešene.

(уторак, 19. феб 2019, 08:49)
Соле [нерегистровани]

Не лупајте

Људи се убијају и у најразвијенијим деловима света. То нема везе са економским статусом земље. Постоје и несрећни, богати људи, него материјалисти то не могу да укапирају да смисао живота није свима да поједу, попију и добро се проведу. Постоје и духовнији људи који ако не пронађу смисао и циљ свог постојања одлучују се на самоубиство.

(уторак, 19. феб 2019, 08:31)
anonymous [нерегистровани]

Problem

Sta je problem. To sto kad mladi zavrse skolu ne mogu da nadju posao, ili ako ga nadju, to je za minimalac. I onda ce ici pesice u kineskim patikama, i gledati skolskog druga koji je sin tajkuna kako se bahati u novom audiju od nekoliko desetina hiljada evra. To je mnogo tesko. A nemocni su da bilo sta promene. I onda ne vide izlaz iz toga i tako nastaje depresija. Neko sa njom zivi a neko...

(уторак, 19. феб 2019, 08:01)
Петар Јараковић [нерегистровани]

depresija

Депресија је одсуство смисла живота. Љубав и вера у Бога и вечност најбољи су лек против сваког зла.

(понедељак, 18. феб 2019, 23:20)
anonymous [нерегистровани]

Вести

Можда би мало и помогло да не морамо сваки дан кад упалимо тв да слушамо ко је погинуо на вестима, на који начин, зашто и због чега. Ето, за почетак да бар одатле почнемо, ако већ не можемо или нећемо дубље да се позабавимо проблемом што се данас омладина утапа у депресију, који је свакако много дубљи од ових вести.

(понедељак, 18. феб 2019, 23:01)
anonymous [нерегистровани]

Må nije valjda

U jednoj zdravoj porodici vi nikada necete doziveti da dete digne ruku na sebe!!???På kakva je ovo izjava iman. Moj brat se ubio, ako je neko imao ljubav i podrsku to je bio on.Od roditelja, supruge, mene...ali depresija je bila jaca.

(понедељак, 18. феб 2019, 22:04)
anonymous [нерегистровани]

Ma nemoj

A gde je uzrok depresije. Nije ona sama od sebe. Nego od životnog okruženja. A ono stve , gospodo na vlasti, vi stvorili za svoj naron. Pa kako možete onda da ga zaštitite od sebe?
Doduše, znam, ali to vama ne pada na pamet.