"Србија извршила 90 одсто пресуда Европског суда за људска права"

Представници Европског суда за људска права констовали су на састанку са министарком правде Нелом Кубуровић да је Србија извршила 90 одсто пресуда тог суда за људска права. Поручили су да би усвајање такозваног Закона о несталим бебама представљао позитиван сигнал Комитету министара Савета Европе да Србија поштује одлуке суда у Стразбуру.

Нела Кубуровић је саговорницима указала на недвосмислену политичку вољу да се усвоји Предлог закона о утврђивању чињеница о статусу новорођење деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији (Закона о несталим бебама), који се већ налази у скупштинској процедури, саопштено је из Министарства правде.

Министарка очекује да ће предлог тог закона бити пред посланицима током првог редовног заседања.

Указала је да Предлог закона има позитивну оцену Савета Европе, да садржи одређене препоруке Јукома, као и да је на самом тексту предлога закона радила радна група састављена од представника свих релевантних институција и удружења родитеља.

Представници Европског суда, које је предводио директор Директората за људска права Савета Европе Кристоф Пуарелна, истакли су да је Србија у многим случајевима предузела значајне кораке како би извршила пресуде Европског суда и позвала да то учини и када је тај закон у питању.

На састанку је указано да је Комитет министара позитивно оценио садржину предлога закона и у последњим одлукама позвао надлежне државне органе у Србији да хитно усвоје овај закон.

Предлог закона о "несталим бебама" Влада Србије је 8. марта упутила Скупштини Србије, али он још није усвојен.

Усвајање поменутог Предлога закона представљало би извршење пресуде у случају у којем је суд 2013. године усвојио представку Зорице Јовановић и држави Србији наложио да јој исплати одштету, као и да законски и институционално реши питање несталих беба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи