Савет Европе тражи што пре закон о несталим бебама

Представници Комитета министара Савета Европе су поново затражили од званичника Србије да што пре усвоје закон о решевању случајева несталих беба, као и о испуњењу пресуда Европског суда за људска права, изјавио је Кристоф Поирел из Директората за људска права СЕ.

Кристоф Поирел је, после састанка са члановима Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Скупштине Србије, новинарима рекао да је затражено и разјашњење како је дошло до случајева нестанка беба.

Поирел је подсетио да је у децембру прошле године Комитет министара СЕ исказао забринутост у погледу изостанка резултата Србије по основу пресуде Европског суда за људска права у случају несталих беба и апеловао да држава усвоји потребан закон и предузме друге неопходне кораке.

Пресудом суда у Стразбуру из 2013. године, по тужби Зорице Јовановић, која никада није добила валидне доказе да јој је дете преминуло после рођења, држави Србији је наложено да пружи истину о том и сличним случајевима.

Поирел је рекао да су делагацији коју предводи државни органи Србије на досадашњим састанцима дали објашњење у вези са питањем несталих беба, "које је сложено и осетљиво" и да им је обећано да ће закон бити усвојен, јер је нацрт завршен.

Важно је да представници власти у Србији, заједно са породицама несталих беба дођу до решења. Комитет министара СЕ се нада да ће закон ускоро бити усвојен. Комитет ће у марту поново разматрати то питање, најавио је Поирел.

Како је нагласио, пресуда Европског суда за људска права у "случају Јовановић" се доста дуго не извршава и зато је Комитет министара и донео одлуку да од власти у Србији затражи предузимање корака који би водили напретку.

Поирел је додао да, по питању извршења осталих пресуда Европског суда за људска права Србија спада у просек и не разликује се од већине осталих држава, јер је од 450 пресуда решено њих око 400.

Председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самопураву Петар Петровић најавио је да ће на једној од првих седница пролетњег заседања Скупштине на дневни ред бити стављен закон о решевању случајева несталих беба.

Он је истакао како се нада да ће примена тог закона дати резултате, јер је прва верзија, која је предложена прошле године, повучена из процедуре баш зато да би било што мање дилема у вези његове примене.

Према речима Петровића, један од главних разлога зашто закон још није усвојен јесте и то што су удружења родитеља несталих беба имала различите ставове "поводом сличних или истих питања".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи