Српска наменска нуди свету "александра", "муњу", "стршљена"

Уз класичне производе српске наменске индустрије, на Међународном сајму наоружања "IDEX 2019" акценат је стављен на велики технолошки продор у области сложених борбених система: "нора", "милош", "лазар 3" у две варијанте, систем "лазар" са ракетом "ралас" домета девет километара. У "Југоимпорту" очекују да ће нова варијанта "норе", систем "александар", изазвати велико интересовање.

Међу више од 1.300 излагача из преко 60 земаља, на Међународном сајму наоружања "IDEX 2019" у Абу Дабију, "Југоимпорт СДПР" наступа као интегратор српске одбрамбене индустрије, приказујући сва нова и класична достигнућа српске одбрамбене индустрије на једном месту.

Помоћник директора Александар Лијаковић каже да је реч о традицији која се практикује већ годинама. Истиче да смо ове године "раме уз раме са водећим светским произвођачима када је реч о позицији у оквиру сајамског простора и количини експоната".

Оно што овогодишњи асортиман изложен на штанду наше одбрамбене индустрије издваја од претходних наступа је што је уз класичне производе наше наменске индустрије акценат стављен на велики технолошки продор у области сложених борбених система.

"Реч је о програму 'Југоимпорт СДПР' међу којима су 'нора', 'милош' и 'лазар 3' у две варијанте, а имамо и новог члана фамилије 'лазар' – систем 'лазар' са ракетом 'ралас' домета девет километара, где смо експлоатисали развој система 'алас', који има домет од 25 километара", навео је Лијаковић.

Велики технолошки пробој остварен је, према његовим речима, и у вођеним ракетама, међу којима је "муња", као и неколико нових ГПС вођених бомби, што нас сврстава у групу највиших технолошких земља у свету у домену наменске индустрије, будући да радимо нешто што је до сада било резервисано само за велике силе.

Лијаковић је изразио очекивање да ће оклопна возила "милош" и "лазар" у основном облику и ове године изазвати велико интересовање на сајму, као и систем "нора", који је наш најпродаванији сложени борбени систем као и његова нова варијанта "александар".

"Имамо и нове ракетне системе великог домета и невођене и вођене ракете, што је нешто у шта улажемо сада за будућност, како бисмо могли да будемо јака одбрамбена индустрија у свету. Ту је оружје пешадије, муниција минобацачка и стрељачка, муниција средњег калибра, који су до сада били наши главни производи у смислу количине извоза", нагласио је Лијаковић, додајући да је на претходном сајму представљена и летелица "стршљен".

Реч је, како је појаснио, о беспилотној летелици хеликотерског типа наоружаној бомбама, а ту је, додао је, и нова летелица, која има четири ротора и пети ротор за хоризонтални лет.

Сарадња са Емиратима 

Говорећи о будућим извозним пројектима, Лијаковић је рекао да "Југоимпорт СДПР" посматра Уједињене Арапске Емирате као једног од најзначајнијих партнера, а тренутно је у току неколико пројеката који су у различитим фазама реализације.

Војска УАЕ, која се опрема најнапреднијим и најсофистициранијим системима наоружања, велико интересовање је показала за беспосадну наоружану платформу "мали милош", која је успешно испитана у тешким теренским условима у Емиратима.

Овај систем је, иначе, развио ВТИ, а производи га "Прва петолетка", која је међу представницима српске одбрамбене индустрије који су заједнички наступили на овогодишњем сајму IDEX.

Директорка "Прве петолетке" – наменске Анђелка Атанасковић рекла је да очекује велико интересовање за производе које имамо да представимо, а имајући у виду да је и на претходном сајму у Абу Дабију штанд био веома посећен.

"Наш производни програм чине минобацачи, ручни бацачи различитих врста и ми већ имамо уговоре са Уједињеним Арапским Емиратима, који ће обележити ову и наредну годину, а овде очекујем и још неке повољније и боље уговоре. Последњи уговор нам је био у вредности од 15 милиона долара, а сваки наредни уговор зависи од количине производа који се уговоре", изјавила је директорка трстеничке "Прве петолетке".

Осврнувши се на интересовање које су током сајма показали посетиоци обилазећи штанд српске одбрамбене индустрије, она је истакла да су сви изложени производи овде наишли на интересовање, додајући да искуство са претходних сајмова потврђује да се очекује значајнији број посета заинтересованих купаца.

Карактеристике производа

Александар – Најмоћније артиљеријско оруђе ватрене подршке калибра 155 милиметара, потпуно аутоматизовано са високим нивоом аутономије.

Најважнија компонента је потпуно аутоматизовани пуњач са 12 пројектила и барутних пуњења. Омогуђено је пуњење при свим елевацијама, а остварена је брзина гађања до шест метака у минути. Као додатак, на платформу је постављена аутоматизована допуна са још 12 метака тако да је борбени комплет 24 метка за који није потребан никакав рад посаде.

Систем поседује аутоматску нишанску линију, као и аутоматизовану навигацију.

Посаду чине три члана смештена у оклопљеној кабини возила и заштићени су током рада и управљања оруђем.

Нора-Б52 – Намењена је за ватрену подршку сопствених јединица. Ватрену подршку остварује снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима тактичког, оперативног и стратегијског значаја на великим даљинама.

Калибар топа је 155 милиметара, а управљање ватром је аутоматизовано.

Посаду чине командир, нишанџија, возач и два послужиоца.

Милош – Борбено возило високог степена покретљивости у свим теренским и временским условима уз максималну борбену масу од преко 14 тона. Његова максимална брзина је преко 110 километара на час.

Може бити опремљено даљински управљаном борбеном станицом способном за дејство дању и ноћу наоружану са митраљезом калибра 12,7 милиметара, разним врстама ручно управљаних оклопних турела наоружаних митраљезима и бацачима граната, системом противоклопних вођених ракета великог домета од пет до 8,5 километара, ракетним системима ПВО, као и оптоелектронским термовизијским и телевизијским и радарским системима за осматрање и контролу граница монтираним на телескопским стубовима различитих висина.

Возило је опремљено са пет пушкарница за дејство личним наоружањем у условима противзаседних дејстава.

Лазар 3 – Оклопно возило, точкаш, формуле погона осам пута осам за различите апликације и мисије. Погонска група је смештена у предњем десном делу возила. Све осовине су погонске док су прве две управљачке.

Возило може бити опремљено различитим врстама наоружања, почев од ДУБС-а 12,7 милиметара до куполе са топом 30 милиметара.

Ралас – верзија возила "лазар", опремљена системом вођених ракета "ралас", које су намењене противтенковској борби и разбијању бункера и бродова.

Стршљен – Хеликоптер пројектован по класичној шеми: Главни ротор плус репни ротор.

Лопатице главног и репног ротора су направљене од композитних материјала високе чврстоће (угљенична влакна). Труп хеликоптера је модуларан и направљен је у хибридној технологији.

Може се користити за осматрање, борбена дејства (подршку трупама на земљи) и за противелектронска дејства.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи