Време грипа, најугроженија деца до пете године

У току је сезона вируса, а због повишене температуре, кашља, бола у мишићима гужве су испред лекарских ординација. Према подацима Инстита "Батут" до сада је у Србији пријављено 104.687 пацијената са обољенима сличним грипу, а међу њима је највише деце до пете године.

Др Снежана Рсовац, пулмолог на Дечјој клиници у Тиршовој наводи да је повећан број пацијената са симптомима сличном грипу и респираторним инфекцијама, а међу њима је, како каже, највише деце до пете године. 

"У последњих десетак дана имамо повећан број пацијената који долазе на преглед у нашу установу. За 24 сата имали смо скоро 200 прегледа, од тога стотинак деце је било са респираторним проблемима. Нису сва деца имала симптоме грипа али су била стања слична грипу и друге респираторне инфекције горњих дисајних путева", објашњава др Рсовац за РТС.

Додаје да је код одређеног броја деце доказано присуство вируса Х1Н1 и да су она смештена на одељењу интензивне неге и пулмологије.

"Што се тиче тежих ситуација, имали смо у неком одређеном броју у последњих десетак дана, то су деца која су имала већ доказан Х1Н1 и она су због компликација хоспитализована на интезивној нези и одељењу пулмологије. Она су стабилно, опорављају се, а нека су и пуштена кући", наводи др Рсовац.

Додаје да треба избегавати колективе јер се вирус брзо развија.

Додаје да су симптоми на које родитељи морају да реагују – висока температура која се лако не обара са кашљем и убрзаним дисањем.

Посебан опрез у наредном периоду саветује се – хроничним болесницима, особама старијим од 65 годна и деци до пет година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара