Дунав их раздваја, а пријатељство спаја

Ове године обележава се 140 година дипломатских односа Србије и Румуније. Кроз историју, ти односи су увек били пријатељски. Процењује се да у Румунији живи око 20.000 Срба, а највеће насеље са већински српским становништвом је Свиница.

У Свиници селу у југозападној Румунији на левој обали реке Дунав живи око хиљаду становника, а осим службеног румунског језика, сви говоре српски.

"Код нас у селу се говори само српски језик", наводи Цвета Новак из Свинице.

Иван Илић из Свиница наводи да је српски језик али и о српским обичајима учио од родитеља и деде.

Изградњу нове цркве Светог Николе помогла је Србија, јер је судбина овог насеља иста као и Доњег Милановца, Текије, Брзе Паланке. Сва та стара насеља су потопљена.

Срби из овог места зову се Срби из клисуре, некада су живели у Доњем селу. Доњег села више нема од кад је изграђена хидроелектрана Ђердап један.

Живи се од пољопривреде нарочито од воћарства, имају више од 5. 000 стабала смокава, од којих пеку ракију а последњих година баве се туризмом.

Сеоска заветина је Свети Никола а осим ње и свака кућа има своју славу. Мучи их миграција младих према Оршави и Темишвару, па у основној школи има свега 27 ђака. Имају културно уметничко друштво које негује игре из Србије.

"Срце овде заигра са мном, то је нешто са чиме сам се родила, нешто што имам у крви", истиче Драгана Бибесковић из Свиница.

Мост у Ђердапској клисури у бојама српске заставе

Никола Курић, председник општине Свиница, округ Мехединци, наводи да Срби живе у том насељу преко 900 година и да скоро један век чувају српске обичаје и традицију.

Дан државности Србије, ове године први пут су обележили уз помоћ Републике Румуније, на мосту у Ђердапској клисури, који је на Сретење био у бојама српске заставе.

"Овај мост је до сада био осветљен само у бојама румунске заставе на национални празник Румуније првог децембра, то је заиста још једна потврда пријатељства Румуније и Србије", наводи Владан Тадић, генерални конзул Републике Србије у Темишвару.

Ове године обележава се 140 година дипломатских односа између Србије и Румуније. Срби у Румунији су, пета по величини национална мањина – има их око двадесет хиљада.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи