Велико интересовање младих парова за куће на селу

Према подацима дирекције за европске интеграције, Србију је за последњих шест година напустило готово 600.000 углавном млађих становника. Овај одлив је посебно изражен у сеоским срединама. Зато је покрајинска влада одлучила да уз помоћ завода за равноправност полова покрене иницијативу откупа сеоских кућа за младе брачне парове. Само прошле године инвестирали су у два конкурса шездесет милиона динара, а започету акцију настављају и ове године.

Петочлана породица свештеника Желимира Јовановића прошле године из Старчева се доселила у Банатско село Елемир, поред Зрењанина, где је Желимир добио службу.

Како је и до тада живео у селу, одлучио је да конкурише јер је испуњавао све услове конкурса. Жеља му се испунила а по усељењу и мањој адаптацији, ту су и планови за наставак живота.

"Овде имамо различитих планова, између осталог да се бавимо воћарством, да на овај простор који је предвиђен за обраду, посадим воће и с обзиром на то да се ја бавим и пчеларством, и да кошнице овде умножим", каже Желимир Јовановић, елемирски парох.

Сеоске средине пружају велике могућности, али истовремено и много посла од раног јутра па све до касно у ноћ, поготово за жене.

"Ја сам мајка троје деце, запослена сам у својој струци, имам јако пуно обавеза по кући као домаћица и напокон смо срећни што смо добили свој кров над главом", каже Слађана Јовановић из Елемира.

У последњих пет конкурса из буџета покрајинске владе издвојено је две стотине двадесет милиона динара а само прошле године у два конкурса откупљено је шездесет кућа. 

"По једном циклусу, који је обично око тридесет милиона за тридесет парова, јави се око триста, дакле већ вам бројка говори колики је то интерес. Ми смо до сада у предходних пет конкурса поделили око 220 кућа, могли бисмо, ја мислим,  око 3.000 колико се људи јавило", каже Диана Милови, директорка завода за равноправност полова.

Ове године већ је покрајинска влада определила тридесет милиона динара за нових тридесет брачних парова, а у заводу верују да ће ребалансом покрајинског буџета, као и предходне године, бити омогућен откуп још толиког броја кућа.

Оно што је услов јесте да износ за који парови конкуришу не може прећи милион динара а за тај новац у сеоским срединама које су у протеклим деценијама највише и опустела може се купити добра кућа са економским двориштем и великом баштом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи