Брнабићева одговорила Ан Мари Ћурчић: На располагању сам Вам

Премијерка Србије Ана Брнабић позвала је новинарку Ан Мари Алвес Ћурчић, чија је ћерка извршила самоубиство, да разговарају о проблему менталног здравља о коме је Ћурчићева говорила у отвореном писму на "Твитеру" и поручила да јој стоји на располагању.

Претходно је Ан Мари Алвес Ћурчић, мајка водитељке Марије Ћурчић (25) која је у новембру прошле године извршила самоубиство, поставила неколико питања Ани Брнабић како би указала на важност усвајања Националне стратегије за заштиту менталног здравља и превенцију самоубистава.

У свом одговору, такође преко Твитера, Брнабићева се извинила Ан Мари Ћурчић што одговара тек након неколико дана.

"Молим Вас, уколико имате времена, да се видимо да разговарамо о томе шта све можемо да урадимо. Мислим да не постоји много важнијих тема од ове. Ја Вам апсолутно стојим на располагању", написала је премијерка.

Повод за обраћање Ћурчићеве био је самоубиство 12-годишњег дечака са југа Србије.

Ћурчићева се премијерки обратила писмом које је објавила на свом профилу на Твитеру, а у којем је указала да у Србији годишње има око 1.300 самоубистава, као и да пет одсто популације пати од депресије, другог узрока смртности међу младима од 15 до 25 година.

Она је премијерки упутила неколико питања, наводећи да, ако је могуће, одговори када ће Влада усвојити и предочити јавности Националну стратегију за заштиту менталног здравља и превенцију суицида, као и које ће мере надлежна министарства и институције предузети по питању едукације и дестигматизације особа са менталним потешкоћама.

Упитала је и шта ће се радити по питању развијања система специјализоване подршке не само особа са менталним потешкоћама, већ и породица које су доживеле губитак због суицида.

Ћурчићева је у писму још навела да верује да "ће вас судбина породице несрећног дечака са југа Србије мотивисати да, као председница Владе, предузмете неопходне кораке за добробит свих грађанки и грађана ове земље имајући у виду оцигледну диспропорцију између потреба и онога што надлежне институције у овом тренутку пружају".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво