Ханука - празник светла

Јевреји од данас славе Хануку, велики празник којим се обележава поновно посвећење храма у Јерусалиму. Прослава ће трајати до 28. децембра.

Један од највећих јеврејских празника, Ханука, посвећен је догађају из 164. п.н.е. када је, након трогодишњих прогона и борби, поновно посвећен јерусалимски Храм.

То је прослава победе Израелаца против хеленистичких освајача у доба Антиоха IV Епифана.

Антиох IV Епифана је желео да насилним путем хеленизује Јевреје, па их је на многе начине, углавном веома суровим методама, спречавао у вршењу њихових религиозних дужности.

Бранио је обрезивање, а на крају је у јерусалимски Храм поставио статуу Зевса Олимпијског, што је за Јевреје представљало чин страшног безбожништва и националног понижења. Тај се догађај, према апокрифној Првој књизи Макавејској, догодио 167 г. пре Христа.

Тада је свештеник Матија, из Хасмонејске династије, са својих пет синова подигао устанак. После његове смрти, команду над устаницима преузима његов син Јуда назван Макавеј (чекић).

Након три године ратовања непријатељ је био потиснут из већег дела земље, Јерусалим ослобођен, туђински кипови порушени, а Храм очишћен и освећен. Победа над непријатељима је слављена осам дана.

У Талмуду је забележена легенда према којој је у Храму било оскрнављено све уље намењено обредним светиљкама.

Остала је само једна посуда која није била оскрнављена, а у њој је било уља довољно за један дан. Међутим, светиљка је горела свих осам дана. Тако је Ханука постала празник светла.

Паљење светиљки током овог празника постало је народни обичај, што је касније и озакоњено у Талмуду.

Првог дана се пали једна светиљка, а касније сваког дана по још једна и тако до осам. Из ових разлога су настали и осмокраки свећњаци, који се данас називају ханукија, да би се разликовали од уобичајених седмокраких.

Овај празник обично пада у децембру, тада се у кући не ради ништа, а породица седи око стола и игра се зврчком, која се на јидишу назива трендел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара