Ново гробље као туристичка атракција

Ново гробље у Београду, проглашено 1983. године за културно добро од великог значаја, од 2004. је и члан Удружења културно значајних гробаља Европе. Изазива и све већу пажњу јавности, а посебно туриста због споменика велике културно-историјске и уметничке вредности, али и прича о знаменитим личностима у чију част су постављени.

Око споменика Чича Илији Станојевићу су архитекте, грађевинари и најбољи каменоресци. Обнавља се споменик постављен 1931. године. Биста српског глумца, уједно првог српског режисера, дело је вајара Марка Брежанина.

"Нема никакве измене у првобитном изгледу или како је направљен, него дотрајале делове девастиране делове замењујемо новим, идентичним какви су били и после тога враћамо назад. Све ово што радимо, радимо у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе,", наводи архитекта Георгије Крстановски.

О бистама, скулптурама, барељефима и гробницама стално брине екипа стучњака предузећа "Погребне услуге".

"Алеју великана која је изузетно значајна, где су гробнице Николе Пашића, Сердар Јанка Вукотића и многих других личности, у потпуности смо реконструисали. Такође смо Алеју заслужних грађана проширили и апсолутно смо на истом нивоу са европским стандардима. Уградили смо у последње време и кју-ер кодове на гробнице значајних личности", каже директорка Сектора за правне послове Бојана Кисин.

Организовани обиласци и сећање на заслужне људе

Простор Новог гробља испуњава око 1.500 вајарских дела више од 130 уметника различитих генерација.

Организовани обиласци згодна су прилика да се открије по нека скрајнута занимљива прича, и на тај начин оживи сећање на људе који су доприносили угледу наше земље и друштва.

Историчарка уметности Виолета Обреновић истиче туре које су биле посвећене Првом светском рату – што српским војсковођама, што српским хероинама учесницама тог рата.

"Потом би издвојила туре које су се односиле на донаторе и задужбинаре и оно што је постала традиционална тура, саткана од душе и ума посвећена знаменитим Српкињама и туру велике љубави српских великана", каже Обреновићева.

Осим редовних обилазака, током пролећа и јесени ЈКП "Погребне услуге" увело је и туре за ђаке основних и средњих школа.

Учествује у манифестацијама: Ноћ музеја, Београдска интернационална недеља архитектуре "Бина", Дани културне баштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи